Българи превзеха Бяло море
Българи превзеха Бяло море / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Близките брегове на Бяло море в Гърция са окупирани от българи от югозапада. Този сезон туроператорите направиха големия удар с еднодневни турове до плажовете на юг. Ако преди от Благоевград дневно тръгваше по един автобус, то сега заминават минимум пет. Това прави около 250 души всеки ден, и то от един град.

Цената за ден морско изживяване е 20 лева, пише „Труд" . Хитът това лято са Тузлата и районът на Офринио, близо до Кавала. До там километрите от Благоевград са едва 200. Тръгването е в 6 часа сутринта, така в 9-10 ч. всички вече са налягали на пясъка.

И гърците от зор да комуникират с най-голямата група туристи това лято са наели български персонал. Това обикновено са млади хора, които говорят гръцки. Тичат и работят като луди от сутрин до здрач за 600 евро месечно.

Собствениците на заведения са написали менютата на български, много от табелите също, както и офертите за наеми и продажби на имоти. Гърците от Тузла казват, че нашите богаташи са особено добре дошли. Те купуват от години малки хотелчета, ресторанти и земя.
Затова и гостоприемството на гърците вече е различно, но все пак избирателно. Ако си по-беден, ти четат лекция как да спазваш правилата.
Лягаш на шезлонг - поръчваш кафе. Получаваш бонус вода. Но можеш да използваш само техните съоръжения - детски площадки, тоалетна, игри и забави. Дразнят се, че нашенци масово си вземали картите за тоалетна и не ги връщат, правят боклук и на плажа остава сметище.

А българите казват, че са предоволни от гръцкото море и веднага обясняват - водата е чиста, хората са любезни, сервитьор те обслужва директно на плажа, цените са нормални. В заведенията няма драстични надценки.
„Тишина и спокойствие - не вие люта чалга по морската ивица. Няма заляни-пияни да те прескачат", обясняват благоевградчани.

В Гоцеделчевско даже научили кога е пазарният ден в Офринио и отиват до там в събота. Хем пазар, хем плаж. Купуват грънци, украси за дворове, дрехи, тенджери. Казват, че е евтино, а и стоката била по-качествена.

Затова Бяло море заприлича на Черно. От всеки ъгъл се разнасят пиперливи нашенски псувни, крясъци по децата, пищене на баби, подвиквания по сервитьорите.

И минали години имаше турове до Гърция, но сега туроператорите казват, че има истински бум. Причината е дъждовното лято в България и продължилото по-хладно време. И още - пътували до нашето Черноморие докладвали на близките си, че водата е мръсна, имало фекалии и водорасли, цените били солени.

А като тръгне машината за слухове, спирка няма. Затова жителите на Пиринско, които са по-близо до Бяло море, избират гръцката дестинация. През почивните дни опашките на ГКПП- Кулата са огромни.

Граничните полицаи обаче са доста организирани и проверките стават бързо, изнервени няма. Единственото, за което не са се сетили, е да направят листовки за правилата за движение в Гърция и техните наказания.

Защото много български шофьори горят със стотици евро за нарушения, които у нас се считат или за дребни, или КАТ се прави, че не ги вижда . Затова е задължително да се знаят няколко глоби от Закона за движение по пътищата в Гърция:

- Ако не се спазват знаците, глобата е 200 евро.
- Ако не се спре на знак "Стоп", глобата е 700 евро и отнемане на книжката за 20 дни. С толкова ще изгори шофьорът и ако премине на червено или направи маневра, която предизвиква задръстване или опасност за другите коли.
- При нарушаване на двойна непрекъсната линия, стоп линия и други глобата е 400 евро.
- Говорене по телефона по време на движение - 100 евро.
- Най-ниската глоба е 40 евро и е за превишаване на допустимата скорост с до 20 км/ч.
- При движение в насрещното платно, по площади и пешеходни зони - 200 евро.
- Движение по магистрала с над 150 км/ч, по скоростен път с над 130 км - 350 евро глоба и 60 дни без книжка.
- За неправилно изпреварване - 700 евро.

И носете всички документи на автомобила, включително големия талон, за да си нямате проблеми.