Министър Ненков: Здравната ни система не работи никак зле за парите, с които разполага
Министър Ненков: Здравната ни система не работи никак зле за парите, с които разполага / Sofia Photo Agency, архив
Д-р Мирослав Ненков
74436
Д-р Мирослав Ненков
  • Д-р Мирослав Ненков

„Четири милиона лева допълнителни средства ще прехвърли Финансовото министерство към Фонда за лечение на деца.”

„Увеличаване на здравната вноска неминуемо ще доведе до повишаване на качеството на здравната помощ.”

„В никакъв случай, на този етап, при така функционираща спешна помощ в София, няма да се оправим без още лекари.”

4 млн. лева допълнителни средства ще прехвърли Финансовото министерство към Фонда за лечение на деца за тази година. Това съобщи в ефира на Дарик служебният здравен министър д-р Мирослав Ненков, като увери, че институцията, която лекува малчуганите няма да има финансов проблем до края на годината. Министърът бе категоричен, че здравната ни система не работи никак зле за парите, с които разполага, но върху нея не бива да се прехвърля безотговорността на някои хора към собственото им здраве. Ненков посочи още, че е нужно увеличаване на екипите в спешната помощ, както и, че увеличаването на здравната вноска неминуемо ще доведе до повишаване на качеството на предлаганата здравна помощ у нас.

За краткото време, в което сте на поста, и дългото в системата, как намирате нейния облик? От повече пари ли се нуждае тя или от по-малко течове?

И от двете. Има нужда от още много инвестиции, за да се подобри така че да го усетим всички ние, и лекари, и пациенти. Има нужда обаче и от контрол върху течовете. И в двата случая не може нещо рязко да се случи, но със стратегически помислени усилия всичко може да стане прекрасно, в рамките на някакъв разумен период.

Истина ли е твърдението, че Министерството на здравеопазването разполага с буфери, достатъчни за една актуализация на бюджета на Здравната каса, в случай, че няма как да се отпуснат допълнителни пари от държавата?

Бюджетът на Здравното министерство е планиран още, когато е съставен държавният бюджет. Тоест, всеки лев, който държавата е дала на ведомството, е ясно за какво ще бъде похарчен. Някои пера са отнели по-голям ресурс, други по-малък и това е смисълът на правенето на бюджет, с опит да се предвидят някои разходи. От бюджета на министерството обаче сега се изтегли сума за актуализация на парите на Здравната каса, от бюджета текат плащания, които никак не са малки, по линия на лечение на деца и възрастни в чужбина, текат субсидии към болниците, текат плащания към спешната помощ. Тези разходи не могат да бъдат толкова точно предвидени в началото на годината. Но да се твърди, че Здравното министерство има запас за актуализация на парите на касата, не звучи сериозно.

Тоест, по-скоро са твърдения без покритие според Вас?

По-скоро е по-голямо желание, отколкото реалност. Но ако това беше така, аз нямаше да се оплаквам от липса на пари.

Смятате ли, че трябва да се увеличат спешните лекари в Центъра за спешна медицинска помощ в София или поддържате тезата, че при добра организация, наличните медици са достатъчни, за да обслужват нуждите на София и съседните села?

В никакъв случай, на този етап, при така функционираща спешна помощ в София, няма да се оправим без още лекари. Това обаче, че линейки се викат за случаи, които не са спешни, отнема много голям ресурс. Това е, което казвате в областта на организацията. С обикалянето по адреси, които наистина не са спешни, се изтеглят екипи от улицата, които биха могли да бъдат там, където има наистина спешен пациент. Има обаче и нещо друго. Спешният пациент определя себе си колко е спешен. Вие знаете, че, когато на човек му се случи здравословен проблем, за него това е най-важното на света, той иска да получи помощ веднага, на секундата. Това е разбираемо и е нормално, но медицински погледнато не винаги тези случаи са толкова спешни. Така се получават драмите. Колегите в координационния център на Спешна помощ някак трябва да отсеят тези, които са много спешни, да изпратят там екип, а тези, които не са толкова спешни, да изчакат. Но това по телефона е изключително трудно. Без да го видиш и прегледаш човека, не можеш да прецениш. В центъра са опитни хора и в голям процент от случаите успяват да определят кой е спешен и кой - не. Но този който е оставен на изчакване, се чувства изоставен. Това наистина е ужасно, но на този етап такива са възможностите на спешната помощ. Трябва увеличаване на екипите - ако това стане и се подобри организацията на работа на Спешната помощ, ефектът ще е двойно по-добър, двойно по-голям и двойно по-хубав.

В последните месеци Фондът за лечение на деца бе често обсъждана институция. Съгласявате ли се с твърдението, че тя се нуждае от по-голям бюджет и има ли реално откъде да се набави такъв?

Има бюджет за фонда, който ще получим от Финансовото министерство. Не смятам, че фондът ще има финансов проблем до края на годината.

Ще споделите ли за каква сума става въпрос?

Разбира се, това са публични пари и не би трябвало да има тайни. Най-малко още 4 млн. лв. ще получим от Министерството на финансите за Фонда за лечение на деца.

Предвид, че почти всяка здравна тема опира до финанси, не мога да не Ви попитам подкрепяте ли увеличаването на здравната вноска? Деликатен въпрос...

Въобще не е деликатен, защото за всяко нещо, което ние си купуваме, ако дадем повече пари, получаваме по-добро качество. Абсолютно същото важи и в случая. Увеличаване на разходите, които прави  човек, който си плаща осигуровките, неминуемо, но не веднага ще доведе до увеличаване на качеството на медицинската помощ. Тук обаче по-сериозният проблем са хората, които по някаква причина не си плащат здравните осигуровки. Няма информация какъв е профилът на този, който не си плаща осигуровките – дали е наистина беден и не може или пък не иска, защото не вярва в системата и в държавата. Имам познат, който казва – „на тия няма да давам пари, кои са тия?” Той все още е здрав, но ако на такъв човек му се случи да има нужда от медицинска помощ, какво ще направи тогава? Трябва да продаде кравата или колата и тогава ще настъпи страшна драма. Защото има един страшен дефект, който все още много мощно е заседнал в нашите глави, че здравеопазването е безплатно или, че някой е длъжен да предостави безплатно здравеопазване. Няма такова нещо. Спешната помощ, която се плаща от държавата, и която е абсолютно за всеки, тя също струва пари. Откъде идват парите за бензина на линейките? Може на неосигурения да не му струва нищо, но на нас с вас, примерно, ни струва.

Под деликатност имах предвид финансовото състояние на населението...

Така е, безспорно сте прав. Хората ще подскочат ако им кажат – от утре увеличаваме вноската. Но не трябва да забравяме, че отговорността за здравето на първо място си я носи всеки един. Не може да се пие, пуши и яде цял живот и после да кажеш, че не са ти помогнали докторите, защото имаш цироза. Това, преди да дойда в министерството, всеки ден го чувах. Някой друг е виновен за цирозата на човека, някой друг е виновен за неговите неблагополучия. Този тип безотговорност към здравето не бива да се прехвърля към здравната система. Всъщност, нашата здравна система не работи никак зле за парите, с които разполага. Никак. Всеки от нас, който има приятел в чужбина, може да го попита за прословутата достъпност, колко време, примерно, се чака за общопрактикуващ лекар.

И какъв ще бъде отговорът?

Седмици. Всеки, който живее в чужбина при много добре устроените здравни системи, когато си идва в България, тук използва да се грижи за здравето си или за зъбите си. И това, който има близък в чужбина ако си сложи ръката на сърцето, ще признае, че е така. Е, какво е и тогава на нашата отвратителна здравна система с убийците в бели престилки?

Цялото интервю със служебния здравен министър можете да чуете в звуковия файл.