РЗИ: Водата в Кърджали вече е годна за пиене
РЗИ: Водата в Кърджали вече е годна за пиене / netinfo

Водата в Кърджали вече е годна за пиене, съобщи днес РЗИ в областния център.  Инспекцията се позовава на резултатите от взетите на 20 и 21 август 2014 г. проби вода от 7-те пункта на водопроводната мрежа в Кърджали – районите Прилепци, Възрожденци, Веселчане, Гледка, Пазара, Байкал и Студен кладенец, както и от изхода на Пречиствателна станция „Енчец”. Резултатите са отрицателни както по микробиологични, така и по физико-химични показатели и качеството на водата отговаря на Наредба № 9, съобщават от пресцентъра на РЗИ.

В понеделник (25 август) РЗИ и ВиК ООД ще подпишат съвместен протокол, че водата от яз. Боровица е годна за питейно-битови цели и вече може да се ползва без риск за здравето.

 

Точно месец водата в Кърджали не бе годна за пиене. Извънредното положение бе предизвикано на 23 юли от висока приливна вълна, довлякла дървесина, кал и тиня във водоизточника – яз. „Боровица”, който захранва Кърджали, Момчилград и още 35 населени места с питейна вода. А абонатите на В и К, които я ползват са над 60 хиляди души в региона.