Обявиха код червено за въздушния трафик над Исландия заради вулкан
Обявиха код червено за въздушния трафик над Исландия заради вулкан / снимка: БГНЕС, архив

Исландската метеорологична служба съобщи, че е в ход подледниково изригване на вулкана Бардарбунга, който през изминалата седмица бе разтърсен от хиляди слаби трусове, предаде Асошиейтед прес.

Подобно на други исландски вулкани, Бардарбунга е покрит с лед.

По думите на вулканоложката Мелиса Пфефер сеизмичните данни сочат, че лавата от вулкана топи леда под ледника Ватнайокул. Тя заяви, че не е ясно кога или дали изригване ще стопи леда и ще изпрати пара и пепел във въздуха. Вулканоложката уточни, че количеството произведена пепел ще зависи от плътността на леда.

Минути по-рано Исландия повиши до "червена" степента на тревога за авиацията във връзка с вулкана. Код "червено" е най-високата степен в петстепенната скала на риска от изригване.

Въздушният трафик вече е изцяло забранен в голям радиус около вулкана, съобщи местна медия, цитирана от ДПА. Пепелта, изхвърлена при изригване, може да попречи на въздухоплаването и в по-обширни части от Европа, допълва агенцията.

Учени бяха планирали за по-късно днес полет над ледника, за да огледат за промени по повърхността, но не е ясно дали при това положение ще го направят, посочва АП.

Бардарбунга е огромен вулкан, разположен под ледник в южната част на страната. Последното му изригване е през 1910 година.

През 2010 г. изригването на вулкана Ейяфятлайокутъл предизвика най-голямото затваряне на въздушно пространство в Европа в мирно време, с над 100 000 анулирани полета за един месец и над 8 милиона блокирани пътници, припомня АФП.

Източник: БТА