Военни самолети нападнаха отново цели в либийската столица
Военни самолети нападнаха отново цели в либийската столица / снимка: БГНЕС, архив

Неидентифицирани военни самолети нападнаха отново цели в либийската столица Триполи днес, часове след като силите от либийския град Мисрата превзеха най-голямото летище в Триполи, предаде Ройтерс, позовавайки се на местни жители.

Призори жители на столицата са чули самолети, последвани от звука на експлозии, но не са известни други подробности. През последните седмици в Либия се водят най-тежките боеве от сблъсъците за сваляне на Муамар Кадафи през 2011 г.

Генералът ренегат Халифа Хафтар обяви война на ислямистките сили, което допринесе за нарастващата анархия в страната, производителка на петрол, отбелязва агенцията. Силите на Хафтар поеха отговорност за въздушни нападения срещу Триполи миналата събота и неделя, насочени срещу групата „Либийска зора” от град Мисрата. Вчера групировката обаче съобщи, че е превзела главното летище на Триполи от съперническа фракция от западния либийски град Зинтан. В борбата за сваляне на Кадафи бойците от Мисрата и от Зинтан се биеха рамо до рамо, но по-късно отношенията им се влошиха и тази година превърнаха части от Триполи в бойни полета. По данни на ДПА, получени от говорител на групировката без независимо потвърждение, те са влезли в летището, след като са установили контрол над стратегическата база Накила.

Либийският парламент обяви „Либийска зора” и „Ансар аш Шариа” за терористични организации и „законни цели за либийската народна армия”. Освен това либийският парламент свали главнокомандващият на армията генерал-майор Абдел Салам Гадала, защото не е успял да спре настъплението на ислямистките милиции към Триполи. Късно снощи депутатите гласуваха в град Тобрук на негово място да бъде назначен полковник Абдел Разек ан Назури, предава БТА.

Председателят на парламента Акила Салех отново призова ООН да се намеси в Либия, „за да защити либийците и да спре насилието”. Според него насилието се подклажда от „чужденци”, предлагащи оръжие и пари на някои от страните. Те ще бъдат разкрити, като му дойде времето, обеща Салех.

Съседните на Либия държави и Западът се притесняват, че Либия ще се превърне в провалена държава. Слабото правителство не успява да контролира въоръжените фракции, а говорител на силите от Мисрата призова за създаването на нов парламент, като се възстанови старият „Генерален национален конгрес”.