Не е ясно колко души страдат от болестта, станала популярна с „ледената кофа”
Не е ясно колко души страдат от болестта, станала популярна с „ледената кофа” / Sofia Photo Agency, архив
Проф. Ивайло Търнев
74456
Проф. Ивайло Търнев
  • Проф. Ивайло Търнев

Ако искаме да помогнем на хората с амиотрофична латерална склероза, може да съберем пари за дихателни апарати. Това заяви в интервю за Дарик проф. Ивайло Търнев, който ръководи клиниката по нервни болести в Александровска болница. Няма яснота колко души в България страдат от това заболяване, което придоби популярност с инициативата „Ледена кофа", но със сигурност са над 150 - 200, които годишно минават на лечение. Тези, които вече не излизат от домовете си и не търсят допълнителни медицински грижи, може да са много повече, допълни проф. Търнев.

Въпреки че се правят постъпки за търсене на лечение, в момента такова не е установено, както и няма реален начин за облекчаване на симптомите на болните. Те бавно губят двигателните си способности, като загиват в пълно съзнание, но в края на дните си не могат дори да се хранят или да дишат самостоятелно.

„Различните болни имат различен ход на заболяването. Ние сме виждали пациенти, при които еволюцията е много бърза и такива, при които е доста бавна - в продължение на 15, 18, та дори и 20 години. Тоест заболяването не протича еднакво при всички пациенти, а с големи различия в клиничния ход. Но няма медикаменти и вид лечение, което да може да го спре или да модифицира хода на заболяването", обясни проф. Търнев.

Специалистът обясни, че при това заболяване няма болка и сетивни нарушения.

„При това заболяване се засягат главно двигателните неврони - в гръбначния мозък, моторни ядра на черепно-мозъчни нерви в мозъчния ствол", допълни той.

Поне в 8 до 10% от случаите се открива генетичен дефект в определени гени, мутации, в които детерминират появата на заболяването, т.е. оказва се, че някои от тези хора са се родили с този генетичен дефект и на определена възраст развиват заболяването, обясни специалистът.

„Но това е малък процент, в който всичко е ясно. В по-голям процент от случаите нямаме ясна причина", допълни той.

По повод инициативата „ледена кофа" и дали по този начин, както след заливане със студена вода, се чувстват и хората, страдащи от това заболяване, проф. Търнев коментира, че по-скоро с този акт се цели отрезвяване на здравите хора.

„Ние трябва да имаме чувствителност към проблемите на тези хора, да осъзнаваме и да се опитваме да им помогнем. Една такава опция и една възможност да им се помогне е да им се осигурят дихателни апарати, с които те да продължат да живеят", каза още Търнев.