Кристиан Вигенин ще води листата на БСП в Благоевград
Кристиан Вигенин ще води листата на БСП в Благоевград / БГНЕС

На пленум на БСП социалистите утвърдиха листите с кандидат-депутати, в които ще се явят на предсрочните парламентарни избори.

Все още остава отворен въпроса кой ще поведе червените в Габрово. Йордан Стойков, който трябваше да застане начело, претърпя тежка катастрофа и е в кома. Тази тема ще бъде решена на пленум на БСП в събота. Тогава социалистите окончателно ще утвърдят и трите листи на партията в столицата, както и тази в Хасково. Причината за забавянето е доуточняване с коалиционните партньори.

62% от кандидатите на БСП са мъже, а 38% - жени. Най-много са кандидатите на възраст между 35 и 45 години, а почти същият брой са тези между 45 и 55 години. БСП залага най-вече на икономисти, следвани от служители в държавната и общинската администрация.

Лидерът на социалистите Михаил Миков коментира, че е доволен от постигнатото съотношение – образователно, възрастово, полово. „Осигурено е силно представителство и обвързаност с отделните области. Смятам, че имаме изключително добри листи”, заяви той.

Миков не видя проблем и в това, че в крайна сметка бившият външен министър Кристиан Вигенин ще е водач на листата в Благоевград въпреки че местните социалисти възроптаха.

„Там има доста местни структури и има доста различни мнения”, заяви той.

Всички листи трябва да бъдат готови и одобрени на пленума в събота.