Според БСП нямало данни за тежка криза, каквато вещае Борисов
Според БСП нямало данни за тежка криза, каквато вещае Борисов / снимка: БГНЕС
Според БСП нямало данни за тежка криза, каквато вещае Борисов
74492
Според БСП нямало данни за тежка криза, каквато вещае Борисов
  • Според БСП нямало данни за тежка криза, каквато вещае Борисов

БСП отхвърлиха обвиненията на ГЕРБ, че държавата се нуждае от нов държавен дълг и ги определиха като предизборно говорене. Според социалистите всички приходи през тази година, с изключение на тези от Митниците, са по-високи.

От БСП на свой ред обвиниха ГЕРБ, че се опитват да дестабилизират страната.

В края на годината предварително заложените параметри в бюджета ще бъдат изпълнени, показват изчисленията на социалистите. Затова според тях твърденията на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, че държавата е в тежко финансово състояние, е предизборно говорене. Георги Търновалийски от левицата заяви, че състоянието в държавата е стабилно: „Ние не виждаме причина и още по-малко извод за финансов колапс. В никакъв случай не можем да говорим за ликвидна криза на държавата, тъй като за ликвидна криза можем да говорим в корпорациите, в банките, в търговските дружества, но в никакъв случай и за държавата".

Румен Гечев допълни, че през тази година по всички пера приходите са по-високи, с изключение на митниците, където са с 50 милиона по-малко. Според него причините за това са две - едната е неудачи в избора на ръководство на агенцията, a втората - свиването на търговския оборот с Украйна, с Близкия Изток, както и дефлацията: „Икономическите данни на България не вещаят тежка зима освен ако Борисов не е имал предвид някакви метеорологични предсказания - възможно е да е по-тежката зимата, аз това не мога да кажа. Икономическата метеорология не сочи такова нещо към момента".

Заради поредния задочен спор между БСП и ГЕРБ социалистите поискаха от държавния глава Росен Плевнелиев да разсекрети проведените при него консултации около банковата криза.