Петър Чобанов официално премина в ДПС
Петър Чобанов официално премина в ДПС / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Бившият финансов министър Петър Чобанов е приел да води листите на ДПС в Монтана и София, потвърдил пред "Сега" зам.-председателят на ДПС Алиосман Имамов. Името му ще бъде официално съобщено заедно с останалите водачи в страната. С финансиста начело на монтанската листа ДПС ще се опита да "разшири географията си" в Северозапада след пробива на Камен Костадинов във Враца на миналите парламентарните избори.

В последните месеци на 42-рото Народно събрание Чобанов и ДПС се сближиха покрай подкрепата на партията за несполучилата актуализация на бюджета. На миналите избори през 2013 г. Чобанов беше избран за депутат от Пловдив-град от листата на БСП, където беше представител на т.нар. гражданска квота.

Изразът "разширяване на географията" бе въведен в обращение през 2007 г. от тогавашния лидер на ДПС Ахмед Доган. Тактиката включва разширяване на присъствието на ДПС и в областните центрове освен в малките населени места, разбиване на етнорелигиозната капсула и преодоляване на "някои географски представи за структурата на партията". Досега ДПС никога не е имало депутат от Монтана.

Ведно с географията ДПС разширява и гражданската си квота от български имена в листите. Петър Чобанов ще бъде застрахован и с второ водаческо място - в 25-и МИР в София, потвърди Имамов. Ново попълнение в "цивилната" квота на ДПС е и бившият началник на отбраната ген. Симеон Симеонов, който ще заеме водаческото място в 24-ти софийски район. В Перник пък листата ще оглави флейтистът Кристиян Коев, който се прочу като едно от лицата на февруарските протести през 2013 г.

За географското разширяване на ДПС ще работи и Александър Методиев, известен с прозвището Бат` Сали, който след София-област ще се опита да изработи първи мандат за ДПС от Кюстендил. В София-област ще остане втори след областния управител Емил Иванов. Друг ромски лидер - Илия Илиев от ДРОМ, ще е първи в Ямбол.

Лидерът на ДПС Лютви Местан ще е първи в Кърджали и Хасково. Бившият спортен министър Мариана Георгиева ще е водач в 23-ти МИР в София и втора след Делян Пеевски в Пазарджик.