Грудев ще настоява земеделците да бъдат компенсирани и заради руското ембарго
Грудев ще настоява земеделците да бъдат компенсирани и заради руското ембарго / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Да се обезщетят земеделските производители и за драстичния спад в цените на продукцията им заради руското ембарго, а не само за преките загуби.

С това искане ще отиде на извънредния Европейски съвет ресорният министър Васил Грудев. По думите му преките загуби за българските производители ще са между 5 и 10 млн. лева, което не е толкова много, колкото загубите, които ще настъпят заради нереализираната продукция и заради опасността други европейски производители "да залеят" пазара със своите стоки, защото не са ги реализирали в Русия.

„Ние ще разработим определени схеми и наредби, по които ние ще компенсираме нашите земеделски производители в няколко направления. По първото направление е свързано с тяхната продукция, която не е успяла да бъде реализирана на българския пазара поради ниски изкупни цени. Още във вторник ще публикувам наредба, която вече е изработена, за да може най-бързо да стартираме тази процедура. Във вторник ще публикуваме наредбата в Държавен вестник и тя касае точно тази компенсация на земеделските производители, които няма да съумеят да реализират стоката си на българския пазар. Моята допълнителна идея е на срещата на министрите аз да изисквам чрез допълнителен мониторинг на пазара, говоря за българския пазар, но това ще е валидно за всеки един от европейските пазари, там, където ние констатираме спад на цената и то драстичен спад в цената на определени продукти, ние можем да го обвържем качествено със ситуацията, възникнала вследствие на руското ембарго, ние да стартираме и обезщетение за тази разлика в цените. Това ще е допълнителна борба. Това, което със сигурност ще направим, е покриване на преките щети и покриване на загубите на нашите производители, които не са реализирали тяхната продукция на българския пазар", обясни Грудев.