Държавата все още не отделя средства за поддържане на маркировката в планините
Държавата все още не отделя средства за поддържане на маркировката в планините / снимка: DarikNews.bg, Йовка Йовчева
Държавата все още не отделя средства за поддържане на маркировката в планините
74537
Държавата все още не отделя средства за поддържане на маркировката в планините
  • Държавата все още не отделя средства за поддържане на маркировката в планините

Около 100 000 лева годишно са необходими за поддържането на маркировката в планините, туристическите пътеки трябва да станат държавна собственост и да се възстанови спряното отдавна финансиране за тях от страната на държавата. Това коментира в интервю за Дарик изпълнителният секретар на Българския туристически съюз Венцислав Удев.

Той посочи, че през последните години са станали модерни проектите за изграждане на екопътеки, които често дублирали туристическите пътеки в планините. Удев даде за пример проект за екопътека в Родопите преди десетина години на стойност 170 000 евро - сума, която би стигнала за поддръжката на цялата туристическа маркировка в страната за три години.

В неделя по традиция в Деня на туризма в България на Черни връх се очаква да се качат около 4000 души. Над 600 000 българи били част от движението „България - 100 национални туристически обекта".

„Тези 187 хижи, които Българският туристически съюз стопанисва, работят всички и посрещат туристи. Нощувките в хижите са от 6 до 15 лева. Освен това знаете, че всички членове на Българския туристически съюз ползват 20% отстъпка и те го ползват предимство много рационално. Да кажем с една членска марка, която си купи един редовен турист, която е 10 лева на година, то той може да направи 100 нощувки. Имаме и такива планинари", разказа Удев.

Относно маркировката в планините, той обясни, че в България тя е дълга 38 000 км. Има три международни маршрута, които преминават през България.

„Спря се финансирането. На мода в тези години се показаха екопътеките, което планинарите в цяла Европа такова понятие не съществува. От 1992 г. не са отпускани пари. Това е много време. В продължение на 10 години ние сме ползвали различни проекти, кандидатствали сме. Но ако не са нашите туристически дружества по места, маркировката досега щеше да бъде загубена. Да има един поддокумент с една наредба, което да регламентира, че държавата трябва да отговаря за тези пътища. Все пак това е свързано с живота на хора„, коментира той.

Денят на туризма в България е последната неделя на август и това се прави за 119 път, обясни Удев.

„Първият повод е през 1895 г., когато Алеко е поканил тези 300 души и до ден днешен неговите последователи спазват тази традиция. Очакваме в неделя на Черни връх около 4000 души. Там ще теглим томбола относно националното движение „Покорител на планинските първенци". До към днешна дата са се записали 108 души, които са покорили 10-те планински първенци. Ако водим някаква статистика, мога да ви кажа, че 1 млн. българи ни ухажват", допълни той.

По повод опазването на природата от страна на туристите Венцислав Удев напомни позицията на БТС, че дестинацията „Седемте рилски езера" е голяма грешка на държавата. Огромният изкуствен поток от туристи там скоро ще унищожи целия регион, предупредиха за пореден път от туристическият съюз.