Вложители в КТБ отново излязоха на протест (СНИМКИ)
Вложители в КТБ отново излязоха на протест (СНИМКИ) / снимки: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова

Вложители в КТБ протестираха за пореден път пред сградата на БНБ в София тази вечер с настояване банката да бъде незабавно отворена.

Според вложителите след изборите на 5 октомври ще е твърде късно за действия.

Вложители в КТБ отново излязоха на протест (СНИМКИ)
netinfo

Ситуацията беше спокойна. До напрежение не се стигна. Имаше засилено полицейско присъствие.

Протестиращите се разбраха всеки понеделник в 18:00 ч. да се събират пред БНБ и да правят шествие по улиците.

Вложители в КТБ отново излязоха на протест (СНИМКИ)
netinfo

Демонстрации бяха обявени и за други градове на страната.

Мъж от ромски произход предизвика напрежение на днешния протест срещу затварянето на КТБ в Пловдив. Пред сградата на БНБ на Малката главна се събраха около стотина души, сред които и футболни фенове на „Ботев".

Малко след началото на протеста се появи мъж от ромски произход, който започна да снима отблизо лицата на събралото се множество. Това изнерви част от недоволните, които му поискаха сметка за действията, вследствие на което той тръгна да бяга последван от няколко човека. В момента, в който той бе заловен, няколко метра по-надолу, се намеси полицията и го спаси от сериозни проблеми.

На днешния протест, който е трети поред, личеше отсъствието на служители от КТБ, които участваха в предишните протести. Според организаторите, те са били заплашвани, че ако продължат да участват в протестни действия, ще останат без работа.

Пред недоволните впечатление направи 72-годишният Ангел Танев, който на висок глас обясняваше, че трябва да падат глави: „Ако ми паднат тия, лично ще ги обеся. Трябва да се лее кръв в тази държава, за да има ред", скандираше пенсионерът. Той обясни, че няма 1 стотинка в КТБ, но е дошъл на протеста в знак на солидарност към народа.

Организаторите на протеста разказаха пред журналисти, че два хедж фонда са завели дела срещу българската държава в нюйоркския съд. Това се е случило, защото те имат дялове в КТБ, които обаче след затварянето на банката не са им изплащани.

Протестиращите предупредиха, че ако банката не отвори на 21 септември, ще започне лавина от дела срещу държавата, което ще бъде пагубно за икономиката. Следващият протест ще бъде в понеделник, 1 септември, от 18:00 ч.

В Бургас пред централния клон на банката се събраха около 30 души. Те бяха категорични, че ако исканията им не бъдат чути протестите ще продължат.

Вложители в КТБ отново излязоха на протест (СНИМКИ)
netinfo

Вложители в КТБ отново излязоха на протест (СНИМКИ)
netinfo