До 15 000 руски войници са изпратени в Украйна за последните 2 месеца
До 15 000 руски войници са изпратени в Украйна за последните 2 месеца / БГНЕС

До 15 000 руски войници са били изпратени в Украйна през изминалите два месеца и неколкостотин, изглежда, са били убити в бойни действия, съобщи неправителствена правозащитна организация, цитирана от Франс прес.

"През изминалите два месеца между 10 и 15 хиляди руски войници са били изпратени там", заяви за АФП председателката на "Комитета на руските войнишки майки" Валентина Мелникова. Между 7 и 8 хиляди руски военни вероятно се намират в момента в Украйна, каза тя. Нейните изчисления се базират на информации на семействата, чиито синове или съпрузи са били изпратени на военни маневри и оттогава нямат връзка с близките си.

"Военните командири водят в момента специална тайна операция", каза Мелникова, която е член също и на обществен съвет към руското министерство на отбраната.

Според руски правозащитни организации най-малко 200 руски войници са били убити към днешна дата в Украйна.

Стотина войници от 18-а пехотна бригада, базирана в Чечения, вероятно са загинали в Украйна, казаха Сергей Кривенко, директор на неправителствената организация "Гражданин и армия" и Ела Полякова от "Комитета на руските войнишки майки".

Около 100 парашутисти, базирани в град Псков, също са били убити в боеве в Украйна, заяви Лев Шлосберг - депутат от опозицията в Псковското областно събрание.

Източник: БТА