Държавният дълг се увеличи с 2,5 млрд. евро за година
Държавният дълг се увеличи с 2,5 млрд. евро за година / снимка: Sofia Photo Agency, архив

За една година държавният дълг е набъбнал с над 2.5 милиарда евро. Това показват последните данни на финансовото министерство. В края на юли държавният дълг е достигнал 9.424 милиарда евро, докато година по-рано е бил 6.907 милиарда евро. Размерът му в края на юли 2013 г. е 16.9% от брутния вътрешен продукт (БВП), докато в момента вече е 22.8%.

От началото на годината до юни размерът на държавния дълг се движеше в диапазона от 18 до 18.7 процента от БВП. През юни обаче се увеличи до 19.7%. Причина за този скок беше извънредната емисия на петмесечни облигации за 1.2 милиарда лева, която бе пусната спешно, за да се осигури ликвидността на банковата система. Парите бяха налети в подложената на атака Първа инвестиционна банка (ПИБ), допълва „Сега".

През юли държавният дълг нарасна с нови 1.308 милиарда евро. Размерът му в момента вече надхвърля лимитите, заложени в държавния бюджет. Според Закона за бюджета за 2014 г. максималният размер на държавния дълг към края на 2014 г. не може да надвишава 18 милиарда лева. Основен принос за това увеличение дават пласираните в края на юни на международните пазари еврооблигации за 1.493 милиарда евро. В резултат външният дълг на страната набъбна само за месец с над 1.5 милиарда евро - от 3.98 милиарда през юни до почти 5.5 милиарда евро в края на юни. В същото време обаче вътрешният държавен дълг е намалял леко - с 204 милиона евро до 3.92 милиарда евро.

Само лихвите, които хазната е платила от началото на годината заради борчове към различни български и задгранични кредитори, са общо 444.5 милиона лева, показват данните за изпълнението на държавния бюджет към 31 юли. Разходите за лихви по външни заеми са 251.6 милиона лева, а по вътрешни задължения държавата е "броила" още 192.9 милиона лева.

Според емисионния календар на финансовото ведомство за август и септември беше предвидено пласиране на държавни ценни книжа (ДЦК) за 528.5 милиона лева. През август новопоетият дълг бе за 100 милиона лева, докато за септември са планирани емисии на ДЦК на обща стойност 428.5 милиона лева. За тази година в Закона за бюджета бе записан таван на новия дълг от 4.4 милиарда лева. До неговото достигане остават 700 милиона лева. Така, ако няма актуализация на бюджета, след емисиите през септември възможностите на следващото правителство да поеме нов дълг са за по-малко от 200 милиона лева.