Борисов: Крайно време е и руснаци, и американци да разберат, че не може само да искат от нас
Борисов: Крайно време е и руснаци, и американци да разберат, че не може само да искат от нас / снимка: Sofia Photo Agency, архив

„Категорично няма да приема увеличаването на военния бюджет".

Това заяви пред "Преса" лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в отговор на въпроса дали ще изпълни ангажимента, поет от президента Плевнелиев в Брюксел, България да повиши финансирането на армията от 1,3% на 1,5% от брутния вътрешен продукт (БВП).

"Когато няма пари за пенсии, за майчинските, за финансиране на европроекти, откъде да вземем още 200 милиона лева за армията", пита Борисов.

„Каквито и ангажименти да поеме Плевнелиев на срещата на върха на НАТО в Уелс, те трябва да бъдат съобразени с възможностите на най-бедната държава в ЕС", допълва той.

След броени дни обаче Плевнелиев ще отиде на срещата на върха на НАТО в Уелс с ангажимента разходите на България за отбрана през 2015 година да се увеличат с още 200-300 милиона лева.

"Той може да обещае колкото иска, негово право е, аз не му се бъркам. Но ние сме най-бедната държава и крайно време е и руснаци, и американци, и всички да разберат, че не може от най-бедната държава и най-бедния народ само да искат", обясни мотивите си Борисов.

Бившият премиер е и против в стратегията да бъде записано, че с Русия сме в някакъв вид война:

"Русия е стратегически партньор за България, тя е огромен излаз на нашите стоки като пазар. Неслучайно канцлерът Меркел ми каза, че е абсурдно военно решение на кризата в Украйна. Не бива и да си помисляме да се въоръжаваме и да плашим руснаците с война, защото нещото, от което най-малко ги е страх в Русия, това е да воюват".