Путин можел да превземе Украйна за две седмици
Путин можел да превземе Украйна за две седмици / БГНЕС

Изявление на руския президент Владимир Путин, че може да превземе Киев до две седмици, ако пожелае, пише на първа страница британският вестник "Дейли телеграф". Путин се похвалил пред европейски лидери, че войските му могат да пометат Киев за две седмици, пред председателя на Европейската комисия Жозе Барозу в разговор за украинската криза, намеквайки, че може да се стигне дотам, ако ЕС засили санкциите срещу Русия, пише "Телеграф", като се позовава на италианския вестник "Република".

Барозу уведомил колегите си за казаното от Путин на срещата на върха на ЕС през уикенда.

"Телеграф" се спира и на обявеното от НАТО създаване на сили за бързо реагиране, които ще могат да достигат всяка точка от Източна Европа до 48 часа. Вестникът цитира генералния секретар на пакта Андерс Фог Расмусен, че НАТО е изправена пред множество кризи по южната и източните си граници, които могат да избухнат по всяко време. Очаква се новите сили да бъдат одобрени на срещата на високо равнище на пакта в Уелс. Високопоставен служител на Алианса е заявил, че съюзниците ще командват новите сили на ротационен принцип, а в Източна Европа ще бъдат струпани запаси от муниции и военна екипировка.

Очаква се да бъде увеличен и броят на военните учения, които да направят очевиден ангажимента на НАТО към колективната отбрана и готовността й да защити всичките си 28 членове от агресия, пише в. "Ню Йорк таймс".

"Тази среща на високо равнище е много важна, защото Русия реши, че може да промени със сила границите на суверенна европейска страна, и това се случва не особено далеч от границите на НАТО", цитира изданието изявление на естонския премиер Таави Рийвас.

Вестникът се спира и на мнението на генерал Джеймс Ставридис, според когото най-голямата ирония е, че НАТО - най-лошият кошмар на Путин, е отново енергизирана, отново засилена вследствие на тактическите действия на руския президент.

Алиансът не е посочил Русия като заплахата, срещу която ще бъде създадена новата сила за бързо реагиране. Разполагането й със сигурност ще бъде сметнато за предизвикателство от Кремъл, подчертава в. "Индипендънт".

"Играта е много притеснителна и може да стане истинска катастрофа за Европа", казва в публикувано от в. "Фигаро" интервю Елен Карер д'Анкос, постоянен председател на Френската академия на науките и специалистка по Русия. "Путин и Порошенко вече не могат да се спрат", смята тя. Украинският президент Петро Порошенко "играе същата игра като на тези, които забраниха на рускоговорящите в региона да говорят на своя език - решение, което доведе до революционен процес и даде на Владимир Путин възможността да заграби Крим", смята експертката.

Путин знае прекрасно, че изпращането на наемници и войници без униформа в Украйна е незаконно, но е убеден, че същото правят САЩ в момента в други конфликти и оспорва обвиненията срещу Русия, смята Карер д'Анкос. "Ако не беше трагично, битката между Русия и Украйна щеше да прилича на битка между момчета, които не могат да се спрат". Руснаците са унизени от санкциите, наложени им от Европа, и смятат страната си за жертва на арогантността на европейските страни и САЩ, допълни експертката.

Източник: БТА