ЦИК: Костинбродски сценарий на изборите е невъзможен
ЦИК: Костинбродски сценарий на изборите е невъзможен / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Костинбродски сценарий на предстоящите избори е невъзможен. Това заяви Мария Мусорлиева, зам.-председател на ЦИК след среща на ЦИК и СЕМ със служебния премиер, предаде БГНЕС.

Мусорлиева коментира, че и досега не е съвсем изяснен т. нар. "Костинбродски сценарий", но повтарянето или припомнянето му е невъзможно, защото по думите й "Изборният кодекс е заложил всичко важно да бъде печатано в БНБ, а се знае степента на сигурност на тази печатница".

Тя обясни, че ще бъдат предприети съществени мерки срещу нарушаването на мълчанието в деня за размисъл, което е било обсъдено и с премиера. Основната мярка ще бъде превенция и нестимулиране на медии, които преди са отразявали по някакъв начин "скрити социологически проучвания в деня за размисъл".

Съответните медии ще бъдат наказвани. ЦИК констатира нарушенията на медиите, а областната управа санкционира, допълни тя.

Мария Стоянова, член на СЕМ, коментира, че случилото се около Костинброд е оставило дълбока следа:

„Надявам се, че всички ние си взехме поуките, така че да не се повтори", каза тя.
Премиерът поискал от ЦИК и СЕМ да направят всичко възможно, така че да създадат не само впечатление, но и с действията им да стане ясно, че има ред и дисциплина по време на тези избори.

„СЕМ не може да изключи телевизиите в деня за размисъл, няма как да стане това и никой не иска да го направи, но ще засилим мониторинга в самия ден за размисъл. Ако някой се изкуши да наруши правото на гражданите да останат сами със себе си и мислите си преди деня на вота, той ще бъде санкциониран", предупредиха от СЕМ.

Стоянова добави, че партийните телевизии са голямо предизвикателство и СЕМ ще ги следи, така че да не се допускат отклонения.