Заради ниски заплати ще се задълбочава недостигът на учители
Заради ниски заплати ще се задълбочава недостигът на учители / снимка: sxc.hu
Заради ниски заплати ще се задълбочава недостигът на учители
74581
Заради ниски заплати ще се задълбочава недостигът на учители
  • Заради ниски заплати ще се задълбочава недостигът на учители

КНСБ ще настоява за минимум 15 процента ръст на заплатите на учителите през 2015-та година, съобщи в ефира на Дарик Янка Такева, председател на Синдиката на българските учители.

„С обезпечаването на всичките стратегии, плюс увеличаването на единния разходен стандарт и увеличаването на работните заплати са необходими 350 милиона лева повече в бюджета за 2015 година спрямо Бюджет 2014. Искаме увеличение на работните заплати през 2015 година с не по-малко от 15%", уточни Янка Такева.

Тя посочи, че недостигът на учители ще се задълбочава, поради ниското заплащане на труда им и натоварването в учебния процес.

В навечерието на новата учебна година от Министерството на образованието и науката обявиха 1900 свободни работни места за учители, като най-много места има за преподаватели по английски език, математика и за началния курс.

Такева припомни, че началната заплата на младите учители е 550 лева. Недостиг на кадри има и при възпитателите, които се занимават с децата в целодневната форма на обучение: „Има проблем, защото изискванията към възпитателя са много високи. Това е един човек, който трябва да подпомага учениците при самоподготовката по всички дисциплини, които изучава ученикът, включително да владее и професията за извънкласните дейности, с които да занимава учениците при режимите за разтоварване. Затова синдикатът на българските учители иска Министерството на образованието да изготви една длъжностна характеристика за възпитателите, за да има правила".