Мариана Бояджиева: Залагаме на мажоритарна, професионална и дейна листа
Мариана Бояджиева: Залагаме на мажоритарна, професионална и дейна листа / DarikNews.bg

Коалиция “БСП – лява България” официално представи кандидатската си листа за парламентарните избори във Великотърновска област. Тя включва 16 кандидати за народни представители.

“Нашата листа изцяло е изградена от местни хора, които не само познават проблемите в региона, но и всекидневно живеят с тях. Те са доказали своите възможности в различни сфери на обществения живот през годините. Професионалисти, които са дали много на региона от различни ключови позиции като министър и депутати от 42-то НС, областен управител, общински съветници, ръководители на държавни структури. Във Великотърновска област залагаме на мажоритарна, професионална и дейна листа", заяви водачът Мариана Бояджиева. Тя е народен представител от 42-то Народно сърание, била е зам.-председател на ПГ на “Коалиция за България”, зам.-председател на Комисията по култура и медии, член на Комисията по образование и наука, както и на Комисията по регионална политика и местно самоуправление.

Мариана Бояджиева представи останалите участници в листата. На второ място се нарежда областният управител инж. Георги Рачев, който е икономист по образование. Третата позиция заема бившият здравен министър в кабинета “Орешарски” Таня Андреева - представител на гражданската квота. Тя е специализирала акушерство и гинекология към СБАЛАГ “Майчин дом” и по този повод беше представена като “грижовността в листата”. На четвърто място е председателят на общинската организация на БСП в Свищов Милен Манолов. По образование е икономист, а в момента работи като инспектор в Националната агенция по приходите. Петото място е за Милка Христова от Павликени, народен представител в 42-то НС, член на Комисията по здравеопазване и на Комисията по жалбите на граждани.

Шесто място заема областният председател на Младежкото обединение на БСП Валерия Дончева, седмото е за Тодор Тодоров – член на ЗС “Александър Стамболийски”, който в момента е директор на Областната дирекция на ДФ “Земеделие”. На осмо място се нарежда Христо Стателов – икономист по образование и началник на ВиК сектор – Лясковец. Деветата позиция е за студентската Симона Лазарова – член на Младежкото обединение на БСП. 10-то място е за общинския съветник от Горна Оряховица Огнян Стоянов, ръководител на сектор в банков клон. Единайсти е студентът по “Музикална педагогика” Андрей Картунов, лауреат на четири международни и три национални конкурса.

12-то място заема историкът Михаил Стойчев, уредник на музея в Килифарево. 13-та е студентката по право Габриела Шилкова – член на Младежкото обединение на БСП, 14-ти се нарежда икономистът Цветомир Георгиев, ръководител на “Пътнически превози” в “Янтра транспорт” – Горна Оряховица. На 15-то място е младият рали пилот от Елена Даниел Василев, а последното 16-то място заема сребърната медалистка по спортна стрелба от олимпиадите в Барселона и Сеул Весела Лечева. Тя е народен представител в 39-то и 40-то НС, председател на Държавната агенция за младежта и спорта в кабинета “Станишев”. Весела Лечева е почетен гражданин на Велико Търново.

“Много работа свършихме, но има какво още да направим. Заставаме открито пред избирателите, за да поискаме отново тяхното доверие”, заяви водачът Мариана Бояджиева. Тя набеляза и някои от основните приоритети, които си поставят червените кандидати, сред които по-добра свързаност на Велико Търново по отношение на инфраструктурата, реално започване на строителството на автомагистрала Хемус и проектирането на четирилентовия скоростен път  Русе – Свиленград. Особено важно е да завършим обезопасавянето на Присовските завои, подчерта Бояджиева. Ще търсим допълнителни средства за подобряване на състоянието на междуселските и междуобщински пътища в областта, ще продължим да работим за облекчаване на бизнеса чрез намаляване тежестта на регулаторните и лицензионни режими, както и за стимулиране на малкия и средния бизнес. Нашата политика ще бъде насочена и към субсидиране на земеделските производители според размера на стопанствата, промени в професионалното образование според икономическите потребности, осигуряване на повече средства за култура и читалищна дейност в региона, добави водачът на листата. Тя припомни, че през изминалата година държавата е дала 130 000 лв. за читалищата във Великотърновска област, средства са били отпуснати и за  ремонт на църкви и археологически проучвания.

Влизаме в предизборната надпревара като отбор от хора, съчетаващ опит и младост, каза инж. Георги Рачев. Той определи водачът на листата Мариана Бояджиева като боец, тъй като на миналите парламентарни избори е успяла да пребори една от знаковите фигура на ГЕРБ – Цветан Цветанов. Ще водим позитивна кампания и основния ни аргумент пред гражданите ще бъде направеното от нас пред изминалата една година, подчерта инж. Рачев. Той допълни, че за този период в региона по различни проекти и програми са влезли близо 90 млн. лв.

Таня Андреева пък очерта приоритетите в здравеопазването и заяви, че най-належащо е вдигането на заплатите в сектора, както и да се спре изтичането на медицински кадри. Вече е изготвен подобен законопроект, който ще бъде внесен за разглеждане в новото Народно събрание.

Весела Лечева заяви, че ще работи за развиване на спорта в училищата. Смятам, че трябва да престанем да броим медалите, а ангажираните със спорт деца, каза почетният гражданин на Велико Търново. Ако получа доверието на жителите на региона мога да предложа специална програма за спорта в училищата. Смятам още, че спортните училища трябва да получат статут на професионални, а децата да бъдат привличани като кадри в туристическия сектор, допълни Весела Лечева.

От БСП заявиха, че ще се борят за достойно представяне и запазване на резултата от парламентарните избори през 2013 г.