„Екогласност” иска оставката на Плевнелиев. БСП подкрепя
„Екогласност” иска оставката на Плевнелиев. БСП подкрепя / Веселин Максимов

Политически клуб „Екогласност” започна подписка за сваляне от длъжност на президента Росен Плевнелиев. Председателят на партията Емил Георгиев обяви няколко причини за това искане, от които като най-важни фиксира седем: „Мащабни политически чистки и обслужване на партия ГЕРБ от назначеното от него служебно правителство, разединение на нацията и подкрепа на протести против законно избрано Народно събрание и правителство, връзки със скандаллни олигарси, прикриване на престъпления срещу околната среда, съгласие за добив на шистов газ в Добруджа, обслужване на интересите на ВЕИ-сектора, имащ основен дял за бъдещото увеличение на цената на ел. енергията за населението и идеолог на военната стратегия „Визия 2020”, почти вкарала страната в тежък дипломатически скандал с Русия.”

Атанас Зафиров, втори в листата кандидати за народни представители на Коалиция „БСП – Лява България”, в чийто състав е „Екогласност”, изрази пълна подкрепа за подписката. Той каза, че президентът Росен Плевнелиев вече се е превърнал в национална заплаха, заради „политическите чистки, осъществявани от служебно правителство на ГЕРБ и назначено лично от него”. Зафиров посочи зачестилите напоследък знакови уволнения във водни дружества, различни държавни бордове, агенция „Митници” и регионални управления по горите. Той заяви, че знае със сигурност за списък с имена до най-ниско ниво в различните дружества, които подлежат на уволнение, а министрите нарочно спират обществени поръчки, за да изнудват новите изпълнители да отделят пари за финансиране на предизборната кампания на ГЕРБ.

Зафиров призова президента да върне гласувания от правителството за нуждите на неговата администрация 1 000 000 лева и да го предостави за нуждите на пострадалите от наводненията хора.

Чуйте още от него в звуковия файл