Дайте работа на политиците с лопати - сега са ви паднали!
Дайте работа на политиците с лопати - сега са ви паднали! / netinfo

Добре си знаем, че предизборната кампания е време, в което можеш да видиш невероятното и да чуеш и най-невъзможните неща - време, в което ти обещават светло бъдеще с 1000 лв. минимална заплата, таблет за детето и зъби за баба ти. Тази предизборна кампания обаче може да се окаже някакъв шанс за хората, удавени от пороите с потънали в кал домове.

Веднага първосигнално можем да обобщим като див популизъм мерака на някои партии да станат част от дейностите по разчистване на пораженията от бедствията. Една от партиите вече разпрати всичките си кандидати за депутати с лопати и ботуши с позивната да ринат заринатите от наводненията къщи. Популизъм - да, ще кажа и аз, но популизъм с известно практично приложение.

Защо популизъм е ясно - защото нито един политик или кандидат за депутат досега не съм видяла извън кампания за избори да хване лопата и да рине кал. Политиците обикновено оглеждат, изслушват пострадалите, ако изобщо ги чуват и ги потупват в знак на съпричастност по рамото. После им гледаме снимките. Популизъм и защото, ако когато си бил на власт и е трябвало да направиш системи за ранно предупреждение, да инвестираш в диги и ремонти, да планираш и контролираш, а не си го сторил - после изглежда като след дъжд качулка да замиташ след себе си резултатите от действията или бездействието си!

Но да погледнем практично към мерака на кандидат-депутатите да помагат. Дори и да тръгнат с лопата само с идеята да са пред камери и фотоапарати, с идеята за репортажа в предизборната хроника довечера, те са ви паднали в ръцете - търсете ги, викнете ги от улицата, не ги оставяйте само да демонстрират съпричастност с ръкостискане, не ги жалете, а им дайте работа!

Дори за ден, два или три, дори за седмица да слязат в калта, да напуснат удобните автомобили, да излязат от удобните си костюми и да ги заменят с работни дрехи, това е добре и за тях, и за вас. Не изпитвайте неудобство - все пак вие сте техните работодатели и ако днес идват с позивната да ви помагат, то е всъщност, за да си свършат несвършената работа. Като не могат да ви намерят работа, като не могат да ви осигурят прилични доходи и елементарна защита от бедствията, то поне да ви изчистят спалнята от калта, да изнесат прогизналото ви канапе до бунището и да хванат маркуча, за да измият поне част от мръсотията в живота ви. А ако ви купят ново легло или хладилник, не се чудете дали да го приемете като предизборен подарък, така поне веднъж парите за изборни кампании в България могат да отидат по предназначение, да решат нечий проблем!

Така че вместо с клишета и набързо да заклеймяваме иначе видно предизборния поход на политиците към пострадалите, в цялата работа да видим шанса за вас потърпевшите от бедствията и за тях. За кандидат-депутатите също ще е от полза. Защото едно е да търсиш народната любов сред партийни фенове, които те посрещат с хляб и сол, друго е да се заработиш тази любов с кирка, лопата и гумени ботуши.

Как ще ги оценявате на 5 октомври решавате само вие - по симпатия, по брой събрани кофи кал или по брой изчистени помещения. Надницата им е във ваши ръце - не ги оставяйте само да се снимат с вас или да си побъбрят за малко! Снимките, че са неизбежни е ясно, но поне да си ги заработят, защото рекламата особено по избори е скъпо удоволствие.

След като са дошли при вас, осигурете им терен за работа, защото иначе хем ще си газите в кал, хем ще им гласувате или ще си пасувате, хем после ще ги попържате като ги гледате довечера по телевизията. Сега са ви паднали!