Разкриха епископска базилика и ценни артефакти в крепостта Залдапа
Разкриха епископска базилика и ценни артефакти в крепостта Залдапа / Дарик Добрич

Епископска базилика е най-ценното откритие до момента при разкопките на античната крепост Залдапа, която се намира до крушарското село Абрит. Това е една от най-забележителните раннохристиянски базилики в Североизточна България. Тя е съпоставима с най-големите храмове в крепостите Одесос, Томи /Констанца/ и др., каза проф. Георги Атанасов от Силистренския исторически музей, който е ръководител на разкопките, заедно с доц. Валери Йотов – директор на Варненския археологически музей.

Подобна епископска базилика не е разкопавана в България през последните десетилетия. Основната й част е дълга 37 метра, широка е 21 метра, има много мощни фундаменти. Храмът е трикорабен, вероятно е бил двуетажен. Има рядка по красота и изпълнение олтарна преграда – ажурна, изрязана от мрамор.

Друго забележително откритие е фрагмент от колона от червен мрамор с бели ивици, който се е използвал за големи катедрални храмове. При разкопките са открити много мраморни детайли, четири мраморни скулптури на гълъби,  вероятно от амвона на базиликата, над 300 монети, кръстове, култови предмети, 2 търговски пломби, керамика.

В крепостта има още две базилики, а археолозите се надяват да бъде разкрита и епископската резиденция.

Залдапа /което означава „жълта вода”/ е най-големият римски и ранновизантийски град във вътрешността на Добруджа и Североизточна България. Градът е свързан с интересни събития в ранната византийска история от 5, 6 и началото на 7 век. Крепостта е разположена върху площ от 25 хектара, а общата градска агломерация е над 40 ха.

Залдапа се свързва с бунта на император Виталиан от началото на 6 век, градът е отбелязан в писмените извори и като епископска резиденция във втората половина на 6 век.

Това е един големите римски градове, които са атакувани най-безжалостно от иманяри – около крепостта имало над 20 иманярски ями. Разкопките са наложителни за спасяването на крепостта, казват археолозите.

Разкопките започнаха на 1 август и ще продължат още около месец. Очаква се догодина те да бъдат подновени. Директорът на РИМ-Добрич Костадин Костадинов припомни, че Залдапа никога досега не е била разкопавана и за сегашните дейности са отпуснати 40 хил.лева от държавата и 10 хил.лева от община Крушари.