Обвинените за побоя над журналисти в Перник остават в ареста с косвени доказателства
Обвинените за побоя над журналисти в Перник остават в ареста с косвени доказателства / снимка: Guliver/Getty Images

Пернишкият районен съд остави в ареста Калоян Томов и Захари Христов, които са обвинени по косвени доказателства в нанасянето на средна телесна повреда на оператора от ТВ 7 Иван Китанов.

Двамата бяха задържани при побоя в пернишката дискотека „Инсигния", станал в нощта срещу неделя. Разпитани са множество свидетели, но показанията на повечето хора не били съотносими към конкретните обвинения, разясниха от съда. Освен това свидетелите не са разпознали категорично двамата обвиняеми, стана ясно в залата.

Въпреки това и въпреки чистото им съдебно минало, съдът им наложи постоянна мярка „задържане под стража" както поиска прокуратурата. Мярката подлежи на обжалване в тридневен срок.

Според държавното обвинение имало достатъчно доказателства, че двамата са извършили тежко умишлено престъпление и достатъчно доказателства, че са нанесли телесна повреда по хулигански подбуди над Иван Китанов. Освен това имало опасност и да се укрият.

"Прокуратурата обвинява в бъдещи евентуални престъпления двама души с чисто съдебно минало, които не са издирвани, явили са се доброволно на призовки и живеят постоянно в Перник", заяви адвокатът на Томов и Христов Григор Терзийски.

Според свидетели на скандала в "Инсигния", което заведение се стопанисва от единия от задържаните Калоян Томов - Кинтата, инцидентът е предизвикан от група, наричаща се "Зелени барети". Младежите от екоорганизацията с влизането си в клуба започнали да трошат маси и столове, след което били изблъскани навън, където станал и боя с журналистите.

Според твърденията, тиражирани в града, екипът на телевизията, който разследвал продажба на наркотици, е станал жертва на разчистване на чужди сметки.