БЛС ще настоява НЗОК да покрива някои нови дейности и медицински изделия
БЛС ще настоява НЗОК да покрива някои нови дейности и медицински изделия / Sofia Photo Agency, архив
БЛС ще настоява НЗОК да покрива някои нови дейности и медицински изделия
74760
БЛС ще настоява НЗОК да покрива някои нови дейности и медицински изделия
  • БЛС ще настоява НЗОК да покрива някои нови дейности и медицински изделия

От догодина да бъдат включени нови дейности и нови медицински изделия в пакета, който Здравната каса покрива, така че да се облекчат пациентите, от една страна, и да се решат някои проблеми в самите болници, от друга. Това ще поиска Българският лекарски съюз от Здравното министерство при сключването на Националния рамков договор за 2015 година, уточни пред Дарик председателят на организацията д-р Цветан Райчинов. Освен касата да покрива някои нови медицински изделия, лекарите ще настояват вече да се заплащат анестезиите, както и патоанатомията.

Райчинов уточни, че за следващата година исканията на лекарите ще са насочени повече към Здравното министерство и по-точно към промени в Наредба 40, която определя пакета от услуги, заплащани от Здравната каса.

„Да влязат анестезия, патоанатомия и тези дейности, които досега стоят настрана и не се заплащат. Електроножът влезе в наредбата, но нямаше пари тази година да му се отдаде стойност, цена. Детски кардиологични пътеки имаше, които също трябва да намерят място, но те са повече към министерството тези неща. Ако влязат в наредбата, ще им търсим и парите", каза д-р Цветан Райчинов.

По думите му всички това първо, ще реши доста проблеми вътре в самите болници и тези две специалности, които и без това са критични, да получат самостоятелност и самостоятелни плащания.

„Що се касае до облекчаване на пациентите, се надяваме да се осигурят догодина средства и някои медицински изделия да отпаднат от заплащане, като се поемат от Касата. Това са общо взето насоките, които търсим", допълни още д-р Райчинов.

От утре започват преговорите между лекари и Здравна каса по отношение на сключването на Национален рамков договор за следващата година. По думите на Райчинов преговорите са предварителни и на тях ще се уточни графикът на предстоящите заседания.