Ще провеждат дебати за донорството в църкви
Ще провеждат дебати за донорството в църкви / Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Ще провеждат дебати за донорството в църкви
74761
Ще провеждат дебати за донорството в църкви
  • Ще провеждат дебати за донорството в църкви

Дебати по отношение на ползите от донорството в България и опасенията от него ще се провеждат в църкви. По този начин ясно ще се покаже отношението на Църквата като институция към донорството като доброволен дарителски акт. Това предвиждат намеренията на участниците в единствения у нас Обществен съвет в подкрепа на донорството, който се намира в Сливен, разказа един от създателите на съвета Дора Пондалова. Пред Дарик Пондалова, която е майка на трансплантирано момче, посочи, че засега сред обществото в подкрепа на донорството се обявяват повече възрастните хора, отколкото младите.

Преди година Ви разказахме за 32-годишния Илиян Пондалов. Когато момчето се нуждае от спешна чернодробна трансплантация, донор по собствено желание се явява неговия по-малък брат. Месеци по-късно обаче ситуацията се усложнява и положението става неспасяемо.

„И може би са ни оставали по-малко от 24 часа живот, когато чудото същност се случва. Шансът да се появи донор, който да е съвместим - точно това се случи, но преди аз да замина. Като се има предвид, че докторите дори се бяха отказали и са били подготвили семейството ми за най-тежкото и за най-лошото", обясни Пондалов.

Ужасът, който изживява семейството, ражда у майката Дора Пондалова идеята за създаването на обществен съвет:

„И си казах добре, при Илиян се случи чудо, а при всички останали, които чакат?! И това беше импулсът, който ме тикна напред", разказа майката.

Съветът се сформира доброволно, издържа се също единствено с доброволни дарения. В него се включват граждани, лекари, юристи, психолози и свещеник. Единствената цел е да се информира обществото за ползите от донорството.

„Ние сега сме запланували дебат, който ще се проведе от ученици, като едната група ще популяризира донорството, докато другата ще изказва опасенията си, че едва ли не е продажба на органи и т.н., но важното е, че дебатът ще бъде в църква. Решихме да влезем в църквата", допълни жената.

Общественият съвет в подкрепа на донорството няма нищо общо с Обществения съвет по трансплантология, който бе сформиран към Здравното министерство. Оказа се, че този съвет не работи и всичко е само на хартия, твърди Пондалова.

„След като законът ни е такъв, че не можем да изявим нашето желание да бъдем донори, а само можем да изявим несъгласието си, не ни остава нищо друго освен да информираме хората, за да знаят повече", посочи още тя.