Лекари: Увеличение на вноската няма да повиши качеството на здравната помощ
Лекари: Увеличение на вноската няма да повиши качеството на здравната помощ / Sofia Photo Agency, Юлиана Николова

„Увеличаването на здравната вноска няма да повиши качеството на здравната помощ у нас, нито ще оптимизира здравната система. Здравеопазването се нуждае от повече пари, но те трябва да дойдат от държавата, когато тя започне да плаща здравните вноски на категориите хора, които осигурява, в пълен размер, а не наполовина".

Това обясни председателят на Българския лекарски съюз д-р Цветан Райчинов, минути преди да вземе участие в първата за годината среща с представители на Здравната каса, по отношение на сключването на Национален рамков договор за догодина.

Нови медицински дейности като анестезия и патоанатомия да се финансират напълно от Здравната каса; да се увеличат цените на клинични пътеки като педиатричните, но не за сметка на други, защото свръх финансирани клинични пътеки у нас нямало; интензивното лечение и лекарствата за редки болести да започнат да се финансират от здравното министерство, а не от Здравната каса, както е сега. Това са част от исканията, които лекарите ще защитават при предстоящите срещи за преговорите по рамковия договор, уточни председателят на лекарския съюз.

По думите му 1,4 млрд. лв., които бившият финансов министър Симеон Дянков прибрал от здравеопазването и одържавил, няма начин да се използват, дори да бъдат върнати. От тези средства Здравната каса щяла да може да се възползва, едва когато нейният бюджет стане самостоятелен, извън държавния и извън фиска.

Това е и причината лекарите да настояват държавата да осигурява в пълен размер категориите лица, които осигурява. Това би добавило в бюджета на Здравната каса около 700 млн. лв. годишно - достатъчно за нормалната работа на системата и за начало на здравна реформа.

Институцията ще се нуждае от още пари още през октомври, категоричен е Райчинов, който добави, че няма по-бедна и по-нещастна медицина от българската.