В алгоритмите на някои клинични пътеки имало безобразия
В алгоритмите на някои клинични пътеки имало безобразия / Sofia Photo Agency, архив
В алгоритмите на някои клинични пътеки имало безобразия
74787
В алгоритмите на някои клинични пътеки имало безобразия
  • В алгоритмите на някои клинични пътеки имало безобразия

Клиничните пътеки, по които се лекуваме, трябва да бъдат преразгледани, защото в някои от тях има безобразия. Мнението изрази заместник-финансовият министър и председател на надзорния съвет на Здравната каса Кирил Ананиев след първата среща с Лекарския съюз, свързана с преговори по сключването на Национален рамков договор за догодина. Директорът на касата д-р Румяна Тодорова потвърди, че логиката в много от клиничните пътеки е нарушена и добави, че трябва да се помисли, кои от пътеките да излязат от болниците и да се прехвърлят в извънболничната помощ. Оказва се, че в у нас съществува клинична пътека за световъртеж, както и за лечение на коренчеви болки, което значи шипове.

Надзорният съвет на Здравната каса и Българският лекарски съюз са постигнали съгласие да започнат да анализират алгоритмите на клиничните пътеки, съобщи Кирил Ананиев.

„Това се налага, тъй като в някои от клиничните пътеки има безобразни неща, бих казал. В същото време трябва да помислим кои от клиничните пътеки могат да се прехвърлят от болничната в извънболничната помощ,” каза още Кирил Ананиев.

Мнението подкрепи и директорът на касата д-р Румяна Тодорова:

„Наистина във времето някой е добавил едно в клиничните пътеки, друг е вадил друго. От това е нарушена логиката на нещата. В неврологията има клинични пътеки, които извинявайте, но не могат да бъдат клинични пътеки. Коренчевите болки ми е любима пътека, откакто е написана. Също така има една пътека – световъртеж – тя също ми е от любимите,” добави д-р Тодорова.

От Лекарския съюз посочиха, че касата ще се нуждае от допълнителни пари още през октомври, а председателят на надзорния съвет Кирил Ананиев изрази надежда да се постигне съгласие за още една актуализация на здравния бюджет.