Язовирът край Берковица прелива, наблюдава се и няма опасност за хората
Язовирът край Берковица прелива, наблюдава се и няма опасност за хората / снимка: БГНЕС, архив

Язовирът край Берковица прелива през преливника от понеделник. Това каза за агенция „Фокус" кметът на град Берковица Димитранка Каменова, във връзка с публикациите в някои медии, че язовирът е прелял.

„Ние, както и концесионерът го следим. Няма никаква опасност за населението на град Берковица. Заедно със заместник-кмета отиваме към него, така че не може да има никаква паника", заяви кметът.

Тя добави, че през изминалото денонощие е имало 8 бедстващи, които са били до преливника на язовира. Доста голямо количество дъжд се изля снощи над Берковица, обясни кметът.

„Гражданска защита" са извели бедстващите от зоната. Към момента няма никакъв проблем. Относно очакваните интензивни валежи, общината е подготвена за двете критични точки.

„При разговор с концесионера стана ясно, че е започнало малко повече да се изпуска от количеството вода, което се изпускало през тази седмица, така че сме подготвени, ако дойдат големи количества валежи", поясни още Димитранка Каменова.

Междувременно от Министерството на околната среда и водите съобщиха, че язовирите в страната са пълни на 81%. Екоминистерството предупреди и за задаващите се в началото на новата седмица интензивни валежи.