Учебната година започва нормално и в пострадалите от наводнения райони
Учебната година започва нормално и в пострадалите от наводнения райони / снимка: Министерски съвет

Учебната година ще започне нормално и във всички райони, пострадали от бедствията, направено е необходимото. Това заяви премиерът Георги Близнашки пред журналисти в силистренското село Голеш, където заедно с министъра на образованието и науката Румяна Коларова откри нов учебен корпус и физкултурен салон в ОУ "Васил Априлов", съобщиха от правителствената пресслужба.

В това отношение успяхме да се справим и да преодолеем последиците от бедствията, каза още Георги Близнашки.

Министър-председателят припомни, че служебното правителство е заявило пред Европейската комисия щети от наводненията в страната на стойност над 300 млн. евро. "Такава е процедурата, заявили сме щети и очакваме да получим съответен процент от средствата. Дано това се случи по-бързо и това е нашето внушение към европейските институции", е казал премиерът.

Той допълни, че в районите, за които все още не са заявени щети, държавата продължава да помага. По думите на премиера никой не е отблъснат от държавата, но е много важно какво се прави на място - общинските власти трябва да предприемат съответните превантивни мерки, за да не се стига до крайности и до човешки жертви.

В приветствието си към преподавателите, учениците и гостите на церемонията за откриването на новия училищен корпус в ОУ "Васил Априлов" в с. Голеш премиерът отбеляза, че образователната система трябва да уважава и да включва културните различия. В първия учебен ден училището в с. Голеш, което отбелязва 120 години от своето основаване, ще посрещне повече от 280 ученици.