Гражданският борд развенча мита за „мъртвите души” в изборните списъци
Гражданският борд развенча мита за „мъртвите души” в изборните списъци / снимка: Министерски съвет

Подготовката на изборния процес върви по график. Това посочи министър-председателят Георги Близнашки при посещението си в силистренското село Голеш, където заедно с министъра на образованието и науката Румяна Коларова откри нов учебен корпус и физкултурен салон в основното училище „Васил Априлов”, цитиран от правителствената пресслужба.

Повече от половината от бюлетините вече са отпечатани при изключително строги мерки за сигурност. В процес е организацията на новите избирателни секции, които предстои да бъдат открити зад граница, е заявил Близнашки.

„Полагаме огромни усилия да мобилизираме администрацията, за да сме спокойни, че няма да се стигне до злоупотреби по време на изборите”, е казал още премиерът.

Той е изтъкнал и успешната работа на Гражданския борд за свободни и прозрачни избори, в който участват над 40 неправителствени организации. По думите на премиера, благодарение и на работата на Борда е развенчан един от митовете на българския преход - за наличието на т.нар. „мъртви души” в избирателните списъци.

„Става дума за хора с избирателни права, пребиваващи в чужбина, но с постоянен адрес в страната”, обясни проф. Близнашки. „Всички приказки за огромен обем „мъртви души“ не отговарят на истината. Доказано беше съответствие между издадените документи за самоличност и броя на гражданите в избирателни списъци. Това е една от ползите от Изборния борд - всички проблеми се поставят и получават съответен отговор”, коментира още проф. Георги Близнашки.