Протестно писмо на израелски офицери от разузнаването разбуни духовете в Тел Авив
Протестно писмо на израелски офицери от разузнаването разбуни духовете в Тел Авив / снимка: БГНЕС, архив

Протестно писмо на 43-ма офицери от израелското разузнаване, в което те заявяват, че повече няма да служат в елитна част, разбуни духовете в Израел. Причината за техния отказ е, че тя използвала методи за следене на палестинците, сходни с методите на Щази, предаде ДПА.

Министърът на разузнаването Ювал Щайниц каза, че офицерите трябва да бъдат съдени, а според военния говорител Моти Алмоз на резервистите от елитната разузнавателна Част 8200 трябва да бъдат наложени дисциплинарни наказания. Щайниц защити дейностите на подразделението. Събирането на разузнавателна информация неминуемо води до нарушаване на правото на личен живот, заяви той пред военното радио, като подчерта, че за Израел обаче то е жизненоважно, за да се бори срещу тероризма.

"Няма място за откази (за изпълняване на заповеди) в Израелските сили за отбрана", заяви в изявление бригаден генерал Алмоз. Отношението към това в силите за отбрана е изключително строго и дисциплинарните мерки ще бъдат болезнени и категорични. В страницата си във Facebook израелският премиер Бенямин Нетаняху снощи похвали други членове на елитната част, противопоставили се на протестното писмо. "Войници от Част 8200, гражданите на Израел ви дължат благодарност за професионалната и всеотдайна служба на израелската държава. Продължавайте да вършите работата си, която е толкова важна за сигурността на израелските граждани", пише той.

В изявление снощи министърът на отбраната Моше Яалон осъди протестното писмо, което според него е в полза на усилията на антиизраелски групировки да "делегитимират" Израел, и защити подразделението като морално.

Протестното писмо до Нетаняху, публикувано в петък в израелските медии, осъжда методите за подслушване, използвани от специализираната част, като нарушаващи правата на милиони хора. Съвестта ни не ни позволява да продължаваме да служим на тази система, посочват военните и допълват, че отказват да бъдат инструмент за задълбочаване на военния контрол в окупираните територии. Писмото е подписано от майор и няколко капитани от Част 8200, отговаряща за събирането и декодирането на радиоелектронна информация.

В писмото се твърди, че разузнавателната информация се използва, за да се вреди на невинни граждани и за политическо преследване, а също, че се предизвиква разделение в палестинската общност чрез вербуването на сътрудници. Военните, чиито имена не се разкриват публично, критикуват и израелската заселническа политика.

Източник: БТА