Стивън Хокинг предупреди за наближаването на края на света
Стивън Хокинг предупреди за наближаването на края на света / снимка: Guliver/Getty Images

Обикновено си представяме края на света по особено зрелищен начин - сблъсък на Земята с астероид, разширяване на Слънцето, което поглъща малката ни планета или пък обръщане на магнитените полюси. Новата опасност, за която Стивън Хокинг пише обаче, е свързана с откритата съвсем наскоро „божествена частица” - Хигс-бозонът, съставната част на космическия вакуум, съобщава Нова телевизия.

„Имаме частицата хигс-бозон и хигс-бозоново поле. Ако приемем, че това поле поддържа Вселената във фалшив вакуум, съществува възможност да се появи така нареченият истински вакуум под формата на балон. Този балон ще се разшири със скоростта на светлината и ще затрие всичко, което познаваме”, обясни Джоузеф Ликен, физик-теоритик. „Времето и пространството няма да изчезнат, но системата ще премине в друго състояние и това ще е унищожителен катаклизъм”.

Условията това да се случи са почти невъзможни. Необходима е енергия от 100 млрд. гигаелектронволта. За сравнение, големият адронен колайдер, построен в Швейцария, осигурява енергия от около 14 000 гигаелектронволта.

„В това състояние Вселената е от мига, в който се е родила. Т.е. в продължение на милиарди години. Просто има вероятност при някакви външни въздействия това състояние да се промени. Тогава наистина ще стане страшно, но това не ни чака скоро”, заяви доц. Д-р Леандър Литов от катедрата по атомна физик към СУ „Св. Климент Охридски”.

Източник: Novanews.bg