Победа по точки за Русия
Победа по точки за Русия / Thinkstock/Getty Images

ЕС се огъна пред руския натиск и отложи Споразумението за асоцииране на Украйна към ЕС, само защото Русия е против. Фаталното е това, че Брюксел поставя под въпрос европейската перспектива на Украйна, твърди Бернд Йохан.

Какъв обрат само! Тези дни Брюксел затегна санкциите си срещу Русия заради конфликта в Украйна, но малко по-късно внезапно реши да отложи влизането в сила на Споразумението за свободна търговия с Украйна, което трябваше да постави основата за бъдещото приобщаване на страната към ЕС. Целта е да се спечели време, за да се отговори на руските възражения срещу въпросния договор между Брюксел и Киев. Прилича на приказката за моркова и камшика - с едната ръка Брюксел размахва камшик срещу Москва, а с другата й подава нещо примамливо.

Решението за отлагане на споразумението бе взето на среща между еврокомисаря по търговията Карел де Гухт и ресорните министри на Украйна и Русия. Разговорите им продължиха кратко, но завършиха с конкретен резултат: споразумението между Брюксел и Киев ще влезе в сила чак в края на 2015 година. Компромисът цели да бъде избегната митническа война с Русия и увеличава надеждата за постигане на мирно решение на конфликта в Източна Украйна.

Москва не иска европейска Украйна

Но 15-те месеца до влизането в сила на Споразумението за асоцииране са твърде дълго време. Москва вече представи списък, съдържащ над 2 000 възражения срещу него. Докато траят преговорите по тях конфликтът в Източна Украйна може да бъде "замразен", а районът да се окаже безвъзвратно изгубен от Киев. Подкрепяните от Русия сепаратисти се стремят към отцепването на Източна Украйна и използват действащото в момента примирие, за да укрепят своите позиции.

Кремъл винаги се е опитвал да торпедира сближаването на Украйна с ЕС и продължава да разглежда Украйна не като суверенна държава, а като зона, влизаща в руската сфера на влияние. С плана си за създаване на Евразийски съюз, и най-вече за Митнически съюз на няколко бивши съветски републики, Москва се опитва да предложи алтернатива на ЕС. А една проевропейски ориентирана Украйна изобщо не се вписва в този план.

При това положение, Русия едва ли може да е истински заинтересована от воденето на преговори с Киев и Брюксел. ЕС и Украйна водиха преговори за асоцииране в продължение на дълги години. През цялото това време Москва неизменно се опитваше да блокира този диалог: първо чрез политически заплахи, после чрез икономически санкции, а напоследък дори и чрез военни действия срещу Украйна.

Ако ЕС се съобрази с всички възражения на Русия, от въпросното Споразумение за асоцииране няма да остане почти нищо. Въвеждането на европейски стандарти в Украйна трябваше да се превърне в импулс за икономически реформи, от които страната се нуждае спешно. Именно този стимул обаче ще отпадне, ако споразумението бъде замразено за дълго време.

Украинците са разочаровани

Стотици хиляди украински граждани демонстрираха миналата зима по улиците на големите градове за това, страната да получи европейска перспектива. С това те косвено изразиха и подкрепата си за Споразумението за асоцииране с ЕС. Много от тях сега са разочаровани, че под натиска на Москва една съществена част от този договор се поставя под въпрос. И без друго нажежената обстановка поради войната в Източна Украйна би могла да се излее в нова вълна от масови протести - но не само срещу Русия, а и срещу самата Европа.

Във вторник (16 септември) Споразумението за асоцииране трябва да бъде ратифицирано от Европейския парламент и от парламента в Киев. Само че съществени части от него на практика са замразени. ЕС се огъна под натиска на Москва. Означава ли това, че една европейска Украйна може да съществува само с благоволението на Русия?