МВР: Притеснително спокойна е обстановката преди изборите
МВР: Притеснително спокойна е обстановката преди изборите / снимка: Sofia Photo Agency, архив
МВР: Притеснително спокойна е обстановката преди изборите
74836
МВР: Притеснително спокойна е обстановката преди изборите
  • МВР: Притеснително спокойна е обстановката преди изборите

Обстановката преди предсрочните парламентарни избори е притеснително спокойна. Констатацията дойде от МВР по време на заседание на Изборния борд към Министерски съвет.

От Върховната касационна прокуратура пък излязоха с данни, според които на последните европейски избори са постъпили общо 535 сигнала за нарушения в изборния процес.

От тях обаче, са образувани 21 досъдебни производства, а едва един е осъден и то на режим пробация.

По време на заседанието участници в Изборния борд поискаха МВР да каже по какъв начин превантивно работи в посока да няма нарушения на изборния процес.

Отговорът дойде от зам.-директора на дирекция "Криминална полиция" Георги Арабаджиев: „Обстановката е много спокойна, дори притеснително спокойна. Мога да направя съпоставка с парламентарните избори през 2005 и 2009 г. Тогава имаше много по-голямо нагнетяване както на политическите страсти, така и на криминогенната обстановка".

По време на заседанието проф. Михаил Константинов прогнозира, че на предстоящия вот около 200 хил. гласа вероятно ще бъдат купени:

„Мога да ви кажа и предполагаемата оценка за купения вот. Той ще бъде между 150 000 - 200 000. тъй като той се разпределя между всички партии - пропорционално на силата на партията, защото колкото е по-голяма една партия, толкова е по-богата и може да купува и продава".

За прозрачността на изборите на 5 октомври ще следи и специално координационно звено, в което се обединяват силите на прокуратура, МВР и ДАНС.