Дъждовният фронт са измества на изток
Дъждовният фронт са измества на изток / снимка: БГНЕС, архив

Жълт код за обилни валежи е обявен за 10 области в страната за сряда, посочва на сайта си Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към БАН. Кодът е в сила за области Видин, Монтана, Враца, София-град, София-област, Ловеч, Пазарджик, Пловдив, Смолян и Бургас.

През нощта на 16 срещу 17 септември отново ще има значителни валежи от дъжд до 20-30 л/кв.м. В сряда през деня валежите ще отслабват. В област Бургас са възможни валежите да достигнат количества до 35л/кв.м.

В сряда през деня валежите в страната ще отслабват, но дъждовният фронт ще достигне и до Бургаска област. През нощта на 17 срещу 18 септември 2014 г. в Южната половина на областта ще има интензивни валежи от дъжд, с количества между 20 и 35 л/кв.м. На отделни места в Бургаска област е възможно да достигнат и над 35 л/кв.м. Времето може да бъде потенциално опасно.

На база метеорологичната и хидрологична обстановка, на сряда ще продължи повишението на речните нива в по-голямата част от страната, по-значително в Западните и Централните райони. Предвид прогнозираните валежи, в периода 16-18 септември се очаква значително да се повишават водните нива в поречията на реките Ерма, Нишава, Лом в горното и средното течение и всички съответстващи притоци - Стакевска, Чупренкса, Нечинска бара, Цибър, Цибър - горното течение, Огоста в горното и средното течение и всички съответстващи притоци - Превалска, Чипровска, Дългоделска Огоста, Златица, Бързия, Шугавица, Въртешница, Ботуня, Искър по цялото течение, по-съществено във водосборите на р. Искър над яз. Панчарево, Владайска, Батулийска, Искрецка, Малък Искър, Златна Панега и Гостиля; очаква се значително да се увеличи водното количество в участъка след гр. Роман, Вит в горното течение и притоците ѝ Бели Вит, Костина, Васильовска река, Лесидренска, Осъм в горното течение и притоците ѝ Черни Осъм, Бели Осъм, Команска, Сухата река, Марица в горното течение и съответстващите притоци - Ибър, Костенецка, Крива река, Яденица, Тополница, Луда Яна, Арда в горното течение и притоците ѝ Елховска и Черна река.

Предвид динамичната метеорологична обстановка, като и действието на нарушители на естествения режим на реките, съществува риск от локални, внезапни наводнения.

В същото време от Областната дирекция на МВР в Монтана съобщиха, че няма опасност от преливане на реката и заливане на инфраструктура и земеделски земи, обявиха от полицейската дирекция. От пресслужбата на общината в Монтана опровергаха пуснати в интернет слухове, че язовирът прелива.

В момента във втория по големина язовир „Огоста” в страната има 380 млн. куб.м вода при максимално възможен обем от 505 млн. куб.м. От построяването си преди 30 години язовир „Огоста” не е завиряван над 385 млн. куб.м, макар че стената му е проектирана да издържи 505 млн. куб.м.

Подробна информация за времето днес и прогнозата за десет дни напред вижте на Sinoptik.bg