Гневни демонстранти хвърлиха украински депутат в контейнер за смет (ВИДЕО)
Гневни демонстранти хвърлиха украински депутат в контейнер за смет (ВИДЕО) / БГНЕС

Украинският депутат Витали Журавски беше нападнат от гневни демонстранти пред парламента в Киев, които го хвърлиха в контейнер, пълен с боклук.

Журавски е автор на закон, ограничаващ публичните прояви и протестите. Той изготви текстовете през януари, когато все още беше член на Партията на регионите, а съратникът му Виктор Янукович управляваше Украйна и се бореше с проевропейските демонстранти.

Видео кадрите показват как депутатът е наобиколен от протестиращи, които го „занасят" до контейнера и го хвърлят вътре, докато го обсипват с обиди. Журавски се опитва да излезе, но един от демонстрантите го връща при всеки опит.

Инцидентът станал по време на митинг пред парламента, организиран от националистическите партии "Воля" и "Свобода", както и от екстремистката формация "Десния сектор". Демонстрантите настоявали да бъде приет закон за лустрацията.

На пресконференция Витали Журавски заяви, че инцидентът е поръчка на политическите му конкуренти от предсрочните избори през октомври.

"Не съм се оплакал няма да се оплача в милицията. Тъжно ми е, че това се случи", каза потърпевшият на пресконференция.

В същото време лидерът на "Воля" Егор Соболев и художникът Сергей Поярков, който бе сред най-активните участници в Майдана, публично се извиниха на депутата по време на пресконференция. Според тях участниците в митинга нямали отношение към инцидента с депутата.