Какво общо имат мускетите с мускетарите?
Какво общо имат мускетите с мускетарите? / Thinkstock/Getty Images

Какво общо имат мускетите с мускетарите? Образът на мускетарите, изграден от Дюма насам, е мъж с шпага, сабя. Как така доблестни мъже, които се справят само с едно или две хладни оръжия в ръка, изведнъж са кръстени на огнестрелно оръжие? Защо са изобразявани с кръст на дрехите? Това значи ли, че са мускетари кръстоносци и имат ли нещо общо с кръстоносците? Дали д'Артанян има арменски произход?

Отговора на днешната Питанка можете да слушате ТУК

Ние сме свикнали да свързваме термина мускетар само с Дюма. Но това е все едно да свързваме думата юнак само с националите по футбол. Дюма е живял 200 години след разцвета на мускетарите И дори този факт да не ви е правил впечатление, обърнете внимание, че "Тримата мускетари" са от 1844 година, а кардинал Ришельо умира през 1642 година. Така че историческата акуратност не е сред най-силните страни на френската романтична литература. Това трябва да го уточним задължително. Мускетарите не са нищо повече от войници, които имат мускет. Те могат да са както пехотинци, така и кавалеристи. И представляват стрелци. Има ги в Испания, Русия, Швеция, Британия. Но ние знаем най-вече за френските, благодарение на литературата. Тогава да се съсредоточим върху Франция.

Луи XІІІ продължава делото на баща си Анри ІV, който през 1622 година създава това военно разклонение, като последовател на карабинерите. Това е младежко формирование, което няма специално изискване за ценз и произход.То е чудесна възможност за кариера на обеднели и амбициозни момчета от по-ниските слоеве на френското благородничество в късно тийнейджърство и началото на 20-те си години. Скоро те си спечелват репутация на безстрашни диванета, а функциите им са основно на кралски бодигардове. Кардинал Ришельо оценява ефективността им и създава своя мускетарско подразделение от бодигардове. Между кралските и кардиналските често има спречквания, както ни разказва и романът.

Дотук да обобщим. Макар формално мускетарите да са военно подразделение, с огнестрелно оръжие, те влизат в това си качество основно в организирани бойни действия. Ежедневните си задължения на бодигардове и караули изпълняват и с други оръжия, не само шпаги, но и алебарди и копия. По същия начин, по който артилеристите не стоят на караул с гаубици, нито пък танкистите патрулират с танкове. Мускетарите, описани от Дюма, са така наречените мускетари от охраната. Тоест първото е само уточнение, че не са кавалеристи, нито обикновена пехота. По-важното обаче, че са от охраната.

Що се отнася до кръстовете на дрехите - да, мускетарите формално са кръстоносци. Но не в онзи смисъл, който влагаме - освободители на светите земи. Щом са личната охрана на краля и кардинала, значи е нормално да имат опознавателен знак. И той съвсем естествено е кръст. Така, както днес полицията има лъвче за емблема, но това не ги прави дресьори на лъвове, нали. Накрая за арменския произход на д'Артанян. Това е историческа личност, не просто художествен герой, и се нарича Шарл Ожие дьо Бац дьо Кастелмор, в което не виждаме нищо арменско. Между другото останалите трима мускетари са реални исторически фигури, като всеки от тях е имал едно д отпред - д'Атос, д'Портос и д'Арамис. Тяхната история е много любопитна, но спираме до тук.

Още интересни въпроси, както и техните отговори можете да намерите тук