Социолози виждат възможности за изненади от малките партии на изборите
Социолози виждат възможности за изненади от малките партии на изборите / графика: Агенция АФИС

На предстоящите след около три седмици извънредни парламентарни избори големите изненади могат да дойдат по линия на малките партии. Това се казва в анализ на агенция АФИС след проучване, проведено в периода между 9 и 14 септември сред 1200 души.

Като се изключат партиите ГЕРБ, БСП и ДПС, които се определят като сигурни, пет са партиите, които получават предварителна подкрепа на сравнително близка дистанция до бариерата от 4 на сто. Формациите, които разполагат с шансове за бъдещо парламентарно представителство, макар и в различна степен, са Патриотичният фронт, Реформаторският блок, АБВ, България без цензура и Атака.

В най-висока степен на вероятност е бъдещият парламент да се състои от пет или шест фракции, което не обещава желаната стабилност на мнозинството и респективно на правителството, смятат от АФИС.

Още три партии пък имат потенциал да прескочат бариерата от 1 на сто и това са „Зелените", „Глас народен" и „Движение 21".

Според анализа на АФИС горещата фаза на кампанията предизвиква отлив на избиратели, вместо обратното. Докато през миналия месец очакванията са били за около 50-55% избирателна активност или около 3,5-3,6 млн. души, в средата на септември прогнозата бива коригирана до 45-50% активност или 3-3,2 млн. души.

Обикновено се смята, че ниската избирателна активност облагодетелства големите партии. В случая обаче социолозите наблюдават обратната тенденция, тъй като по-широките и по-богатите периферии на големите партии се свиват, докато малките партии остават на подкрепата на твърдите си ядра, които могат да се окажат достатъчни за крайния успех, се казва в анализа на АФИС.

Данните от изследването свидетелстват за активна динамика на електоралните нагласи, независимо от близостта на изборната дата. Регистриран е сравнително висок дял на колебаещите се избиратели в различни посоки - дали изобщо да гласуват или да изберат една или друга партия. Социолозите получават дори дялове на избиратели, които се колебаят в избора си не между две, а между повече партии. Всичко това прави невъзможно към този момент да се даде точна прогноза за крайния изборен резултат, заявяват от АФИС.