Украинският премиер разпореди пълна бойна готовност на армията въпреки примирието
Украинският премиер разпореди пълна бойна готовност на армията въпреки примирието / снимка: БГНЕС

Украинският премиер Арсений Яценюк разпореди на министерството на отбраната да постави армията в пълна бойна готовност въпреки 12-дневното примирие с проруските сепаратисти в Източна Украйна, предаде Ройтерс.

"Русия няма да ни осигури мир, така че моля министъра на отбраната за пълна бойна готовност", каза Яценюк, поддържайки войнствената позиция, която зае във връзка с преговорите със сепаратистите.

Прилагането на мирния план за Източна Украйна на президента Петро Порошенко не означава че трябва да "има разпускане в работата на министерствата на отбраната и на вътрешните работи", допълни Яценюк. "Не можем да вярваме на никого, особено на Русия", каза украинският премиер.

Двама цивилни граждани бяха убити при престрелки в бастиона на сепаратистите Донецк, предаде Франс прес, цитирайки съобщение на местните власти. Ранените са трима.

Летището на Донецк от няколко дни е сцена на престрелки между правителствената армия, която прилежащата инфраструктура и обвинява сепаратистите, че обстрелват позициите й. Според Франс прес от влизането в сила на сключеното в Минск на 5 септември примирие между Киев и сепаратистите са загинали 14 цивилни граждани и 16 военни.

Източник: БТА