Плевнелиев: Мирът и безопасността не са безплатни
Плевнелиев: Мирът и безопасността не са безплатни / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Плевнелиев: Мирът и безопасността не са безплатни
74905
Плевнелиев: Мирът и безопасността не са безплатни
  • Плевнелиев: Мирът и безопасността не са безплатни

Център за изследване, изграждане и усъвършенстване на способности на НАТО за управление на кризи и реагиране при бедствия беше открит в София. Центърът ще фокусира дейността си върху разработването и прилагането на процедурите на НАТО за координиране на работата на структурите от сектор „Сигурност" на национално и международно ниво.

Изследователският център ще участва и в дейности на НАТО, Европейския съюз и други международни организации при формиране на съюзническа политика за управление на кризи и оказване на помощ при бедствия.

Директорът на центъра полковник Васил Русинов обясни, че идеята е при възникване на условия за кризисна ситуация да се предоставя план за действие.

„В този план, този анализ, когато се зададат параметрите на съответните бедствия, оттам ще се намери изходът - как да се координират действията", добави той.

Новооткритият център ще спомогне за усъвършенстване на сътрудничеството между НАТО и Европейския съюз, посочи по време на церемонията служебният военен министър Велизар Шаламанов.

„Идеята България да специализира точно в тази област в процеса на трансформация в НАТО е свързана с нашето желание да има един мост на сътрудничество и към ЕС", уточни министърът.

От своя страна, президентът Росен Плевнелиев допълни, че членството в НАТО е ключово за България:

„Вследствие на динамичните и трудно предвидими промени в средата за сигурност възникват сложни предизвикателства. Към нарасналите заплахи и рискове от асиметричен характер, сега трябва да се научим ефективно да противодействаме и на новия хибриден тип действия за дестабилизация и противоборство".
„Мирът и сигурността не са безплатни, те имат своята цена, която ние трябва да сме готови да платим, за да ги гарантираме", каза още Плевнелиев.

Международната организация се финансира от споделения бюджет, който се формира от държавите-участнички.