Румен Гечев: Тръбата на Южен поток минава през 15-ти МИР и бюлетина с номер 22
Румен Гечев: Тръбата на Южен поток минава през 15-ти МИР и бюлетина с номер 22 / archive.dariknews

Националният интерес съвпада с интересите на Плевен по значими национални проекти като AEЦ"Белене", Южен поток, който минава през седем общини, Автомагистрала "Хемус", която минава през Плевен. Ние категорично защитаваме тези проекти и аз повтарям, че на мястото на ГЕРБ не бих се появил в Белене, тъй като за тях това е един гьол. За нас е перспектива, а не гьол и това е първата разлика". Това каза водачът на листата на БСП за 15-ти МИР-Плевен Румен Гечев на среща с журналисти в пресклуба на БТА в Плевен.

"По отношение на Южен поток, колегите от ГЕРБ се вързаха на политическите комбинации на някои сили в Европа и на стратегическата игра на Съединените щати и на Русия и ние ставаме заложници, докато в проекта - Южен поток ние сме една от седемте страни", припомни Румен Гечев и добави, че договорът за проекта е подписан през 2006 г. от Италия и Русия.

"Ние от БСП искаме тръбата да мине през България, защото това ще носи хляб и поръчки за фирмите в Северна България, включително и в Плевен".

Водачът на листата на БСП в Плевен подчерта, че не само 400-те млн от транзитни такси ще влизат в България, при пълно натоварване на мощностите на газопровода, но така Българската икономика ще се сдобие с евтина суровина за реиндустриализацията на страната, което изисква много енергия.

Същевременно Северна България ще може да се възползва от тръбопровода, чрез редовни доставки на газ именно от него, предпоставка за което е фактът, че тръбата преминава през безконфликтни райони.

Румен Гечев каза: " Аз ви уверявам, че много скоро ще се възобнови работата по Южен поток, тъй като Великите сили са се разбрали, за което помогна и нашата категорична позиция.
Гечев каза, че на среща с посланиците на Европейския съюз, която се е състояла преди десетина дни, заедно с председателя на БСП Михаил Миков, членове на ръководството на партията, както и Сергей Станишев, са повдигнали въпроса за Южен поток и Белене, към които посланиците са проявили интерес и по думите му "този проект няма как да не се реализира - за радост на България".

Румен Гечев поясни, че винаги при такива проекти Великите сили се събират, но е много важно, какво правят по-малките страни, "защото ако една малка страна си знае интереса и тропне по масата, тя няма да позволи друга страна да й вземе тръбата".

Той коментира, че проблемът не е дали да го има Южен поток, а дали да премине през България или Румъния и за това, "когато ние кажем: Не, ние искаме тя да мине през България - това зависи и от нашата позиция. Така, че ние си искаме тръбата и тя ще премине тук, през 15-ти избирателен район и минава директно през бюлетина номер 22!

Относно арбитражното дело за АЕЦ"Белене", Румен Гечев коментира, че предварителният договор е подписан, но това, което не се казва е, че партия ГЕРБ подписва допълнително споразумение и е направен трансфер в размер на 10% пот стойността на договора и тук е важно, че той влиза в сила, след като се направи 10%-то авансово плащане за изпълнението му. След това обаче, ГЕРБ обявява Белене за гьол, "вкарвайки България в приключение за 1,5 - 2 млрд - сега в арбитражното дело".

Гечев обясни, че ако България бъде осъдена, това ще стане на базата на влезлия в сила договор след авансовото плащане, осигурено от ПП ГЕРБ. "Това са фактите", категоричен е Румен Гечев.

Гост на срещата в подкрепа на кандидатите за народни представители от БСП за 15-ти МИР-Плевен беше министърът на образованието и науката от правителството на Пламен Орешарски, проф. Клисарова.