Глобиха лекар - не лекувал пациенти със скъпо лекарство
Глобиха лекар - не лекувал пациенти със скъпо лекарство / sxc.hu
Глобиха лекар - не лекувал пациенти със скъпо лекарство
74910
Глобиха лекар - не лекувал пациенти със скъпо лекарство
  • Глобиха лекар - не лекувал пациенти със скъпо лекарство

Здравното министерство глобило лекар с 3 хил. лв. заради това, че не лекувал зрението на пациенти с лекарство за 2000 лв., предназначено за тяхното заболяване, а с друг медикамент, също толкова ефективен, но струващ 100 лв.

Причината е, че по-евтиното лекарство не било лицензирано за лечение на нарушено зрение, независимо, че положителният ефект от терапията с него бил идентичен с ефекта от по-скъпото. Тъй като и двете лекарства не се покриват от Здравната каса, след като лекарят бил глобен, пациентите прекъснали лечението си, тъй като не могат да си позволят да плащат за 20 пъти по-скъпия медикамент.

За случая сигнализираха от Центъра за защита на правата в здравеопазването, откъдето са категорични, че бюрокрацията и административният терор в системата заплашват медицината в България.

Две различни лекарства оказват един и същи положителен ефект при заболяване на ретината, наречено макулна дегенерация. Единият медикамент обаче е предназначен за въпросното заболяване и понеже бил единствен, у нас струва 2000 лв. Другият е за рак на дебелото черво, не е единствен, заради което е 20 пъти по-евтин, разказва доц. Борислав Дъбов, началник на Очната клиника в столичната болница „Св. Анна":

„Открито е случайно от един американски очен лекар, който установил, че при негов близък с рак на дебелото черво, използването на едно лекарство действа благоприятно върху окото".

След като ефектът от медикамента бива открит, доц. Дъбов започва да лекува пациенти с него, тъй като е на много по-ниска цена. В болницата лекарството се използва вече седем години, прилагат го за лечение на очи и на други места у нас и по света, убеден е специалистът.

„И двете лекарства имат еднакъв ефект, само че едното струва за българския пациент 50-100 лв., а другото - 2000 лв. И тъй като скъпите лекарства не вървяха в България, така се получи, че се направи някаква жалба, донос и започнаха да ни обследват за това нещо - че ползваме евтини лекарства, които обаче имат доказан ефект", добави той.

Така лечението с по-евтиния медикамент се преустановява и пациентите започват да ослепяват.

„Пациентите не се лекуват. Тъй като колегите се уплашиха, че ще бъдат наказани, стотици в България остават без лечение, поради финансови причини. Те могат да си правят инжекции, но срещу 2000 лв. Фармацевтичната индустрия има интерес това да се случи", каза още Дъбов.

Лекарите имат право да решават с какво да лекуват, добавя председателят на Центъра за защита на правата в здравеопазването д-р Стойчо Кацаров:

„Това лекарство се прилагаше години наред в България. Сега изведнъж решиха да забранят на лекарите да го прилагат. Аз възразявам срещу това, че някой може да ограничи лекаря в правото му да прецени с кое лекарство да лекува своя болен. Когато администрацията стигне дотам, че решава медицински въпроси, значи вече нямаме медицина".