Бакалов: МВР изпитва остра нужда от хора
Бакалов: МВР изпитва остра нужда от хора / снимка: Sofia Photo Agency, архив

МВР изпитва остра нужда от хора, става ясно от проектопостановление, с което се иска увеличение на щата с 1700 нови бройки.

Според мотивите на вътрешния министър Йордан Бакалов само така министерството ще може да изпълнява основните си функции - охрана на обществения ред и противодействие на престъпността.

В доклада си Бакалов подчертава, че през последните четири години щатът е намаляван 7 пъти. Така от 61 700 през 2010 г. до тази година щатът на МВР е свит до 49 500, пише "Сега".

"Посоченото съкращаване на числеността се извършваше в период на постоянно усложняване на оперативната обстановка както по линия на противодействие на престъпността като цяло, в това число и засиления миграционен натиск, така и по линия на защитата при бедствия", пише Бакалов. Според него с увеличение на щатната бройка ще се внесе баланс, "който да позволи ефективно и ефикасно изпълнение на основните дейности".

Въпреки че се иска увеличение на щата, в доклада се посочва, че това няма да окаже въздействие върху бюджета. От МВР обясниха, че бройките наистина не са реално обезпечени, т.е. кухи са, и в най-добрия случай няма да бъдат заети месеци наред. "Има дирекции, които имат свободни щатове, но и такива, които са сведени до санитарния минимум", заявиха оттам. Идеята на увеличението била да има възможност хора да се местят от една в друга дирекция по-лесно и така да се постигне по-добро разпределение на човешкия ресурс.

Бакалов е първият министър през последните четири години, който говори за назначаване на повече хора, вместо обратното. Съкращенията започнаха при Цветан Цветанов, когато ведомството се отказа от около 3 хил. незаети щатни бройки. Бившият министър Цветлин Йовчев говореше за 15% съкращения в администрацията. В замяна той обеща увеличение на заплатите на полицаите. Йовчев твърдеше, че министерството е натоварено с множество несвойствени дейности като полицейския СОД, ведомствените столове и кафенетата.