РБ: Специализираната прокуратура да поеме казуса с КТБ
РБ: Специализираната прокуратура да поеме казуса с КТБ / снимка: DarikNews.bg
Реформаторите: Специализираната прокуратура да поеме казуса с КТБ
74934
Реформаторите: Специализираната прокуратура да поеме казуса с КТБ
  • Реформаторите: Специализираната прокуратура да поеме казуса с КТБ

Отстраняване на главния прокурор Сотир Цацаров от разследването на причините за кризата в КТБ, както и поемане на случая от специализираната прокуратура. За това се обявиха на пресконференция във Варна водачите на листи на Реформаторския блок Радан Кънев и Петър Москов.

Причината за искането на Реформаторския блок главният прокурор да бъде отстранен от разследването на случая с КТБ, е, че според реформаторите българската прокуратура в лицето на Сотир Цацаров се е компрометирала като защитник на обществения интерес в процеса на разследване на казуса с банката. От блока поискаха още действията на Цацаров да бъдат разследвани, а гарантираните депозити до 196 000 лева да бъдат незабавно възстановени.

"Казусът КТБ преплита партийни интереси във финансовата и банковата сфера с партийни интереси и зависимости в държавното обвинение, особено отровна роля в казуса "КТБ" има главната прокуратура на България", каза водочът на листата на РБ във Варна Кънев и допълни: "Оттук нататък нашето искане е много ясно - поемане на казуса от специализираната прокуратура, в това число разследване на действията на главния прокурор Сотир Цацаров по повод казуса "КТБ" и самоотстраняване на Сотир Цацаров от всякакви действия по контрол и разследване поради ролята му в развитието на казуса до момента. Пълно разследване и събиране на кредитите - това е част от нашата предизборна платформа, а за да се случи това нещо, е необходима активната роля на българската прокуратура", каза Кънев за казуса с КТБ. По думите му без разкриване на закононарушение, процесът на разследване и събиране на кредитите, за да може всички да си получат депозитите, няма как да се случи.

Петър Москов коментира, че от Реформаторския блок разполагат с информация, която доказва, че има 150 кредитни досиета на фирми, които представляват 97 на сто от кредитния портфейл на КТБ.

"През следващата седмица ние ще направим обстойна пресконференция, в която ще разкажем много подробности около това какво се е случило, какво е реалното състояние и какво е истинското смислено решение. Няма да се крием зад липсата на информация, защото такава информация има. Когато говорим за разследване, което трябвало да тече определен период от време и затова още не знаем и нямаме информация, трябва да знаем, че говорим за 150 кредитни досиета, 150 фирми", каза Москов. По данни на блока 59 от тези фирми са без нито един назначен служител.

"Ако има задкулисие, ако има разказ за бъдещи парламентарни договорки, то евентуална коалиция или сговор между ГЕРБ и ДПС може да бъде коалиция КТБ за прикриване на всичко, което се е случвало около тази банка, която е поддържана под похлупак, имунизирана от проверки, имунизирана от пазарни механизми, за да може да обслужва задкулисието на властите", каза Москов.

Реформаторите смятат, че за оздравяването на КТБ е недопустимо да се използват пари от държавния бюджет. "Незабавно да се върнат депозитите на всичка малки и средни вложители. това са средствата до 196 000 лева, които са гарантирани по закон, а хората, които са ги депозирали в банката, са го направили на основание на закона и са действали по целесъобразност, тоест те са търсили възможно най-добрата, икономически изгодна за тях оферта", каза Гроздан Караджов от Гражданския съвет.

Той изрази мнение, че за състоянието на банката вина имат "самозабравили се политически ренегати", които не са слизали от власт от българската политическа сцена. "Недопустимо е държавата да заплаща публични средства, тоест пари от бюджета, от нашите данъци, за да покрие кражбите, измамите на група самозабравили се политически ренегати, които не са слизали от власт най-много. Става дума за ДПС, става дума персонално за Ахмед Доган", каза Караджов.

Според него "ролята на БНБ е била пагубна за казуса с КТБ", като "се прикрива информация и се чака да мине време, за да може казусът да отшуми". "Чака се за изтече достатъчно дълго време, за да може казусът да отшуми и по възможност основните играчи да разпределят баницата, да се споразумеят помежду си. Българският мит, идеологемата, че се намираме в абсолютно стабилна ситуация и че бордът не може да бъде разклатен или че не могат да се извият опашки пред банките, беше разрушен. За мен един дисциплиниран, чуждестранен гуверньор на банката би въвел дисциплина и ред. Във Великобритания е канадец от много години и цари ред и няма шуробаджанашки връзки", каза Караджов.

Основен приоритет, който изтъкнаха реформаторите, е установяването на правосъдие и законност. Според Радан Кънев без промяна в българското правосъдие пътят към икономическото развитие, откриването на работни места и нови доходи е затворен.