Общински съветници в Ковачевци: Обвиненията в расизъм са недопустими
Общински съветници в Ковачевци: Обвиненията в расизъм са недопустими / снимка: Sofia Photo Agency, архив, Юлиана Николова

Общинските съветници в Ковачевци разпространиха отворено писмо, за да се оплачат от медиите. Старейшините в местната администрация смятат, че в последните дни се води медийна война срещу жителите на общината и кмета.

„Насажда се омраза към местното население и се хвърлят неоснователни обвинения", твърдят общинските съветници.

Те посочват, че единственото решение, което са взели на извънредното си заседание в понеделник, е за възстановяване на статута на Националния детски център до 30 октомври.

„Да обвиниш в расизъм и ксенофобия хората, които приеха бежанци в най-хубавата сграда на общината, е недопустимо", оплакаха се общинарите.

Тази седмица Ковачевци събра обществения гняв заради отказа на хората от село Калище да приемат в местното училище децата на имигрантите. Родители от Калище излязоха на протест и обясниха, че не са сигурни дали децата от Афганистан и Сомалия нямат малария или въшки.

Кметът на Ковачевци пък заяви, че няма как децата да влязат в клас, тъй като не знаят български. Според съветниците медийната кампания, която се води срещу Ковачевци, цели да прикрие бездействието на институциите по отношение на интегрирането на децата бежанци и образованието им.