Защо Цветан Василев избра да се предаде в Сърбия?
Защо Цветан Василев избра да се предаде в Сърбия? / снимка: Б-92
Защо Цветан Василев избра да се предаде в Сърбия?
74943
Защо Цветан Василев избра да се предаде в Сърбия?
  • Защо Цветан Василев избра да се предаде в Сърбия?

Медиите в Сърбия продължават да следят развитието по случая с Цветан Василев. Някои издания твърдят, че Василев няма да напусне Сърбия и да се върне в България. Според други той се е предал на полицията, за да бъде пуснат на свобода. Като сензация се споменава и твърдението, че Василев е предал на сръбската полиция българския си паспорт, но е поискал да му бъде върнат скъпоценния часовник „Rolex" - този акцент също намира отзвук в сръбските медии.

Според някои информации българинът е получил съвет да ангажира екип от влиятелни международни адвокати, които могат да лобират за него. Дори в Белград са му посочени някои имена.

Според сръбски полицейски източници каквито и обещания да е получил Василев в Белград, дори от висши магистрати, Сърбия едва ли ще реши да даде политическо убежище на Цветан Василев и да стане жертва на българските политически игри. Всеки трябва да доказва своята невинност или да носи своята вина в собствената си държава, коментираха пред Дарик полицейските източници.

Сърбия е в тежък период на сериозна европейска интеграция и наблюдение, и обещава на всяка крачка битка с всички видове престъпност и злоупотреби. Най-голяма услуга, която Цветан Василев е получил от Сърбия, е освобождаването му срещу подписка. За важна за България личност, издирвана от Интерпол, това е голяма награда.

Според експерти може да се забави процедурата по екстрадирането на Василев в България, но не и да се избегне освен ако той не реши да смени местожителството си и да напусне Сърбия, което не трябва да се изключва като възможност, защото това са Балканите и няма сигурност в нищо. На Балканите сценариите са едни и същи само се сменят държавите, твърдят политическите експерти в Белград.