Шотландците избраха да останат в състава на Обединеното кралство
Шотландците избраха да останат в състава на Обединеното кралство / БГНЕС

Шотландците гласуваха за оставане в Обединеното кралство на исторически референдум, който разтърси Великобритания из основи, обобщават информационните агенции Асошиейтед прес и Ройтерс.

Решението предотврати разпадане на 307-годишния съюз с Англия и донесе сериозно облекчение за британската политическа върхушка.

Мнозинството от избирателите не подкрепиха пламенния призив на шотландския първи министър Алекс Салмънд за създаване на нова държава и вместо това избраха сигурността, която им предлага оставането в Обединеното кралство.

Резултатите от референдума след преброяване на всички гласове показват, че "за" независимост са гласували 1 617 989 души (44,7 процента), а "против" - 2 100 926 души (55,3 процента). Избирателната активност е била 84,51 процента, посочва ИТАР-ТАСС.

Поддръжниците на оставането в Обединеното кралство спечелиха в шотландската столица Единбург и в родния град на Салмънд Абърдийн. Привържениците на независимостта постигнаха победа в най-големия шотландски град Глазгоу, но това не беше достатъчно, отбелязва Асошиейтед прес.

"Избрахме единството пред разделението", каза водачът на кампанията срещу независимостта Алистър Дарлинг. "Днес е паметен ден за Шотландия и Обединеното кралство като цяло", заяви той. Салмънд призна поражението и призова шотландците да приемат резултатите от референдума.

"Шотландия реши с мнозинство да не става независима страна на този етап. Приемам това решение на хората и призовавам всички шотландци да направят същото, като признаят демократичното решение на народа на Шотландия", заяви той.

"Това е триумф за демократичния процес и за участието в политиката", каза Салмънд, като настоя, че от политиците в Лондон сега се очаква да изпълнят обещанията си за предоставяне на повече правомощия на Шотландия.

Гласуването против независимостта предпазва Обединеното кралство от това да загуби съществена част от своята територия и петролни запаси. То също така означава, че на Великобритания няма да й се налага да търси ново място за ядрения си арсенал, който сега е разположен в Шотландия. Освен това Великобритания беше изправена пред възможността да загуби влияние в международните институции, включително в Европейския съюз и ООН. Решението също така означава, че Великобритания може да избегне продължителен период на финансова несигурност, който беше предсказван от някои, ако Шотландия се отцепи, изтъква Асошиейтед прес.

Британският министър-председател Дейвид Камерън заяви след референдума, че въпросът за независимостта на Шотландия е уреден за поколение напред, посочва Ройтерс.

"Не може да има спорове, повторения. Ние чухме установената воля на шотландците", каза премиерът.

По-късно днес се очаква и изявление на кралица Елизабет Втора, която в момента е в шотландския си замък "Балморал". Според анализатори Великобритания, изглежда, навлиза в нов етап от своята история. По същество при сегашната ситуация става въпрос за федерализация на страната, отбелязва ИТАР-ТАСС.

Става дума за план за "пренастройка на баланса" на правомощията на всеки от четирите района на Обединеното кралство - не само Шотландия, а също Англия, Уелс и Северна Ирландия.

Това може да повдигне и въпроса за механизма за избор на министър-председател. Предполага се, че подобни промени може да бъдат разгледани от специален конституционен конвент, посочва ИТАР-ТАСС.

Източник: БТА