Разкриха лихварска схема за купуване на гласове
Разкриха лихварска схема за купуване на гласове / снимка: Sofia Photo Agency, архив

14 души и 2 автомобила са проверени по време на акция срещу купуването на гласове в Пловдив и региона. Това съобщи началникът на Областната дирекция на МВР Пламен Узунов. Извършени са пет полицейски проверки и случаите са докладвани в прокуратурата.

Те са насочени спрямо хора, които се занимават с лихварска дейност, като събират лични и банкови карти по списъци с длъжници. Практиката показва, че това е една от схемите за купуване на гласове, при която хората се поставят в зависимост, каза още Узунов по време на съвместен брифинг с вътрешния министър Йордан Бакалов и главния прокурор Сотир Цацаров.

Освен операциите срещу нарушителите на изборните права на гражданите има и няколко други успешни операции на полицията в Пловдив. В Столипиново са разкрити 9 случая на търговия с фалшиви търговски марки. Проведена е и акция срещу наркоразпространението, при която е образувано досъдебно производство.

Полицията и прокуратурата провеждат акции срещу купуването на гласове в цялата страна, които са разпоредени със заповед на вътрешния министър.

Следващата седмица се очаква подробен доклад за обстановката по области, като данните ще бъдат представени на заседание на междуведомственото звено за противодействие на изборни престъпления.

Други новини от Пловдив