Сергей Станишев: Без БСП не може да има следващо стабилно управление
Сергей Станишев: Без БСП не може да има следващо стабилно управление / DarikNews.bg

Лидерът на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев дойде във Велико Търново, за да подкрепи кандидатите за народни представители от листата на “БСП лява България”. “Много съм обезпокоен от действията на служебното правителство. За никой не е тайна, че служебният кабинет изпълнява политическата поръчка и задачи на ГЕРБ”, заяви Станишев, като даде за пример последните уволнения в изпълнителната власт, политиката в областта на енергетиката и готвеното поскъпване на тока.

"Винаги когато ГЕРБ са в управлението цената на тока расте на гърба на хора, а те обедняват. БСП има много ясни три основни каузи, за които ще работи да се реализират, подчерта Сергей Станишев. “Първата е да не се допусне връщането на ГЕРБ на власт, репресията, рекета върху бизнеса, набедяването на хората и мизерията. Управлението на Борисов беше период на стремително обедняване на хората и поддържане на изкуствена макроикономическа стабилност за тяхна сметка и за сметка на фирмите. БСП остава единствената политическа сила, която може да спре повторението на този мрачен сценарий”, посочи председателят на ПЕС.

Втората кауза е икономическото възраждане и създаване на работни места, което започна през последната една година. Само през първото полугодие на тази година бяха разкрити близо 50 000 нови работни места чрез различна икономически политики и проекти, създаване на нормални условия и спиране на рекета върху бизнеса, за да могат хората да развиват своята инициатива, посочи Станишев.

Третата водеща кауза за БСП в тази кампания е социалната справедливост. И правителството, излъчено от БСП, можеше да остави цените на електроенергията да растат, но не само не допусна това, но и ги намали, като се противопостави на апетитите на монополистите и олгархията в енергийните среди. Намерихме начин, имаше политическа воля за законодателни промени, с което настъпихме огромни икономически интереси. Сега тези интереси се обслужват от служебното правителство и ГЕРБ”, категоричен бе Сергей Станишов. “За последната година се направиха в пъти повече социални неща, отколкото през 4-те години управление на ГЕРБ. Затова ние търсим доверието на хората, за да имаме силата да продължим това, което започнахме” добави той.

В подкрепа на думите на Станишев водачът на великотърновската листа Мариана Бояджиева съобщи лошата новина, че служебното правителство е спряло още един проект за региона – този за ремонта на читалището в свищовското село Царевец на стойност 274 000 лв. Кандидатът д-р Таня Андреева допълни, че е спрян и проектът за модернизация на спешната помощ и обучението на кадри за спешните центрове по Публичната инвестиционна програма. Това е престъпление и ще лиши здравната система от 24 млн.лв., с които щеше да се подобри системата на спешната помощ. Това ще остави 2,5 млн. души без сигурност при спешни животозастрашаващи състояния, подчерта бившият здравен министър.

Сергей Станишев прогнозира още ниска избирателна активност на предсрочния вот, което според него не е добре, тъй като е нужен легитимен парламент, който да изразява мнението на гражданите и да прави сериозни реформи. Без БСП не може да има следващо стабилно управление, което да проведе реформи в икономиката, здравеопазването и образованието, смята Станишев. Той заяви още, че БСП не би влязла в никаква коалиция без ясна програма, политическо споразумение с конкретни права и отговорности и без широко обсъждане и одобрение в цялата партия.