Учени: 7 партии с шанс да влязат в следващия парламент
Учени: 7 партии с шанс да влязат в следващия парламент / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Пет или седем политически сили ще влязат в следващия парламент. Това прогнозират от Центъра за демографска политика и Демографския институт при Българската академия на науките и изкуствата /БАНИ/ на базата на социологическо проучване, което е направено сред 1342 души между 5 и 12 септември.

Според данните от него на парламентарните избори партията ГЕРБ би получила гласовете на 19,5 процента от анкетираните, БСП - 15,2 процента, ДПС - 9,6 процента, Патриотичният фронт - 6,2 процента, Реформаторският блок - 4,2 процента, АБВ и "България без цензура" /ББЦ/ - по 3,4 процента.

Според учените има два варианта за състав на следващия парламент - петпартиен или седемпартиен. В първия случай парламентарно представени ще бъдат - ГЕРБ с 86 депутати, БСП с 67, ДПС с 42, Патриотичният фронт с 27 и Реформаторският блок с 18 народни представители. При седемпартийно Народно събрание ГЕРБ ще има 75 депутати, БСП - 58, ДПС - 37, Патриотичният фронт - 24, Реформаторският блок - 16, АБВ и ББЦ - по 15 народни представители, показват данните на института.

Проф. д-р Никола Алтънков заяви, че проблемът с т. нар. мъртви души в избирателните списъци е сериозен. По думите му между 470 000 и 796 000 са гражданите, които нямат право да гласуват, но са в списъците. Според проф. Алтънков тези "мъртви души" са необходими на големите партии. Тези, които броят гласовете - "Информационно обслужване", се възползват от наличието на фантоми в списъците, смята той.

Друг проблем, според учените, е лишаването на сънародниците ни зад граница от преференциално гласуване, тъй като няма обособен отделен изборен район за чужбина. От института изразиха притесненията си за това, че може да има избиратели, които ще гласуват два пъти в изборния ден - например в Турция и след това в България.